Борисов отказа да коментира новия главен прокурор

Борисов отказа да коментира новия главен прокурор
Сотир Цацаров бе посочен кандидат, хвален от изпълнителната власт и фаворит на ГЕРБ, като вътрешният министър Цветан Цветанов дори го определи като „стабилен". Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Повече няма да ме хванете да се произнеса, заяви премиерът Бойко Борисов по повод избора на новия главен прокурор Сотир Цацаров.

Цацаров бе посочен като кандидат, хвален от изпълнителната власт и фаворит на ГЕРБ, като вътрешният министър Цветан Цветанов дори го определи като „стабилен".

Председателят на Окръжния съд в Пловдив бе избран за главен прокурор с 18 гласа „за", 3 „против" и 3 „въздържал се" от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Конкурентите на Цацаров за поста бяха заместник главният прокурор на ВКП Галина Тонева и административният ръководител на Специализираната прокуратура Борислав Сарафов.

Изборът на нов ръководител на държавното обвинение е първият голям тест за новия състав на ВСС.

Една от препоръките в юлския доклад на Еврокомисията за напредъка на България за реформа в съдебната система беше свързана именно с него.

„Да се гарантира, че изборът на главен прокурор е пример за прозрачен и състезателен процес, основан на критерии за професионална етика и ефективност," призоваха властите в Брюксел.

Европейската комисия вече предупреди, че ще следи много отблизо предстоящия избор на главен прокурор. Говорителят на комисията Марк Грей определи два ключови въпроса - спазването на най-високите стандарти за професионализъм и почтеност и тайната на вота.

По-рано в петък на редовния си брифинг говорителят на ЕК Фредерик Венсан заяви, че засега ЕК няма да коментира личността на избрания нов главен прокурор Сотир Цацаров, както и процедурата по избора му.

По думите на Федерик Венсан ЕК винаги е подчертавала, че за да бъдат тези ключови звена двигатели на реформи, имат нужда от ръководители, които са избрани заради техните професионални заслуги и морални качества и обществото трябва да види това.

„Никой няма интерес от това ключовите ръководители да започват своята работа, обременени от сянката на съмнение. Затова е разочароващо, че ВСС не е съумял да организира работата си по начин, който да избегне противоречиви решения в това отношение", каза Венсан.

Говорителят съобщи, че ЕК може да излезе с извънреден доклад по всяко време, но към този момент такова решение не е взето.

Според Конституцията тримата големи в съдебната система, сред които е и главният прокурор, се назначават и освобождават от Президента на Републиката по предложение на ВСС за срок от седем години без право на повторно избиране.

Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение. Според закона Решенията на ВСС за назначаване се приемат с тайно гласуване.

Още в петък следобяда Росен Плевнелиев издаде указ за назначаването на Сотир Цацаров за нов главен прокурор на България.

Премиерът заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова пуснаха движението на кръстовището на две нива на булевард „Акад. Иван Гешов" и ул. „Св. Георги Софийски", информира БГНЕС.

Кръстовището все още не напълно готово, като се очаква официално му откриване да бъде през пролетта.

Новото съоръжение, което е на стойност близо 12 млн. лева, ще бъде шумоизолирано със специална изолация, изработена в Австрия.

#кръстовище #движение #Бойко Борисов #Йорданка Фандъкова #кмет на София #министър-председател #Висш съдебен съвет #главен прокурор #ВСС #избор #процедура #Сотир Цацаров #прокуратура #ЕК #доклад #Европейска комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »