Ковачева: Цацаров не е бил фаворит, дайте му 100 дни, за да покаже качествата си

Ковачева: Цацаров не е бил фаворит, дайте му 100 дни, за да покаже качествата си
Цацаров бе посочен като кандидат, хвален от изпълнителната власт и фаворит на ГЕРБ, като вътрешният министър Цветан Цветанов дори го определи като „стабилен". Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Новият главен прокурор Сотир Цацаров не е бил фаворитизиран от ГЕРБ, заяви правосъдният министър Диана Ковачева.

Цацаров бе посочен като кандидат, хвален от изпълнителната власт и фаворит на ГЕРБ, като вътрешният министър Цветан Цветанов дори го определи като „стабилен".

Председателят на Окръжния съд в Пловдив бе избран за главен прокурор с 18 гласа „за", 3 „против" и 3 „въздържал се".

Конкурентите на Цацаров за поста бяха заместник главният прокурор на ВКП Галина Тонева и административният ръководител на Специализираната прокуратура Борислав Сарафов.

По скандален начин Ковачева, която председателства ВСС, затвори заседанието, без да бъдат подложени на гласуване кандидатурите на Тонева и Сарафов.

Ковачева заяви късно в петък, в ефира на БНТ, че 10-часовтоо изслушване на тримата номинирани за поста – Галина Тонева, Борислав Сарафов и Сотир Цацаров, е показало, че тримата са били добри кандидати, че е имало състезателност и сблъсък на концепции.

Тя опроверга твърденията, че изборът на новия главен прокурор от Висшия съдебен съвет (ВСС) е бил предопределен и победителят в конкурса е бил ясен предварително.

Според правосъдния министър, когато един главен прокурор започва работа, той има нужа от около 100 дни, за да покаже качествата си.

Изборът на нов ръководител на държавното обвинение е първият голям тест за новия състав на ВСС.

Една от препоръките в юлския доклад на Еврокомисията за напредъка на България за реформа в съдебната система беше свързана именно с него.

Ковачева обаче заяви, че няма официален коментар от ЕК, че изборът на Сотир Цацаров за главен прокурор оставя съмнения и противоречия.

Тя посочи, че преди дни говорителят на ЕК Марк Грей е споделил съвсем ясно, че очаква прозрачен и таен избор.

„Такъв беше направен вчера", категорична бе Ковачева.

Правосъдният министър подчерта работата на Етичната комисия към ВСС, която предварително изслуша номинираните за главен прокурор и направи проверки на всички подадени сигнали.

„Аз считам и продължавам да твърдя, че добрата новина от вчера е, че има избран главен прокурор", каза Диана Ковачева.

Европейската комисия вече предупреди, че ще следи много отблизо предстоящия избор на главен прокурор. Говорителят на комисията Марк Грей определи два ключови въпроса - спазването на най-високите стандарти за професионализъм и почтеност и тайната на вота.

По-рано в петък на редовния си брифинг говорителят на ЕК Фредерик Венсан заяви, че засега ЕК няма да коментира личността на избрания нов главен прокурор Сотир Цацаров, както и процедурата по избора му.

По думите на Федерик Венсан ЕК винаги е подчертавала, че за да бъдат тези ключови звена двигатели на реформи, имат нужда от ръководители, които са избрани заради техните професионални заслуги и морални качества и обществото трябва да види това.

„Никой няма интерес от това ключовите ръководители да започват своята работа, обременени от сянката на съмнение. Затова е разочароващо, че ВСС не е съумял да организира работата си по начин, който да избегне противоречиви решения в това отношение", каза Венсан.

Говорителят съобщи, че ЕК може да излезе с извънреден доклад по всяко време, но към този момент такова решение не е взето.

Според Конституцията тримата големи в съдебната система, сред които е и главният прокурор, се назначават и освобождават от Президента на Републиката по предложение на ВСС за срок от седем години без право на повторно избиране.

Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение. Според закона Решенията на ВСС за назначаване се приемат с тайно гласуване.

Още в петък следобяда Росен Плевнелиев издаде указ за назначаването на Сотир Цацаров за нов главен прокурор на България.

Премиерът заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова пуснаха движението на кръстовището на две нива на булевард „Акад. Иван Гешов" и ул. „Св. Георги Софийски", информира БГНЕС.

Кръстовището все още не напълно готово, като се очаква официално му откриване да бъде през пролетта.

Новото съоръжение, което е на стойност близо 12 млн. лева, ще бъде шумоизолирано със специална изолация, изработена в Австрия.

#Диана Ковачева #министър на правосъдието #Марк Грей #говорител #Висш съдебен съвет #главен прокурор #ВСС #избор #процедура #Сотир Цацаров #прокуратура #ЕК #доклад #Европейска комисия #Фредерик Венсан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"