Църквата отбелязва Силвестровден

Църквата отбелязва Силвестровден
Празникът се нарича още Карамановден, Волски празник, Риначовден, Силвестри, Силвестровден. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Православната църква отбелязва на 2 януари деня на свети Силвестър (Силвестер), папа Римски.

Празникът се нарича още Карамановден, Волски празник, Риначовден, Силвестри, Силвестровден, предаде БГНЕС.

Свети Силвестър се родил в Рим. Негов учител във вярата и науката бил благочестивият презвитер Кирин.

В столицата на световната империя тогава идвали много странници, а младият Силвестър много обичал да ги подслонява в гостоприемния си дом.

Когато станал на 30 години, Силвестър бил ръкоположен за дякон от папа Милтиад, а след неговата смърт бил избран за Римски епископ и станал тридесет и пети папа.

През неговото светителство (314-335 г.) били проведени най-важните реформи на Константин Велики (306-337 г.) за прекратяване на гоненията и за тържеството на християнството и спокойствието на Църквата.

Чрез своите пратеници Осий Кордубски и двама презвитери св. Силвестър подписал актовете на Първия вселенски събор в Никея от 325 година.

Преименувал неделния ден от „ден на слънцето“ в „ден Господен“, понеже в неделния ден Господ Иисус Христос възкръснал от мъртвите.

С думи и дела светителят надзиравал своите духовни чеда. Стегнал дисциплината на клириците, като строго забранил да се занимават с търговия.

Обичаят на празника има очистителен характер и е свързан с чистене, ринене на тора от оборите, който не е изхвърлян от Коледа.

Стопаните държат отключени портите, връзват кучетата, за да не лаят, когато дойдат риначите – мъжете, които са коледували, обикалят с музика домовете, в които има едър впрегнат добитък, в нощта срещу празника.

Мъжете почистват обора, взимат каквото са им оставили и си тръгват, без да се обадят. На другия ден може да бъдат поканени на гости от стопанина, на когото са ринали.

Ако някой момък е обиден или отблъснат от любимото момиче, на Св. Силвестър той може да си отмъсти и да върне обидата, като вместо да изрине обора, хвърля още тор вътре.

Ако това се случи, бащата на девойката бърза да изчисти срама още преди да е съмнало.

Празникът завършвал с голямо хоро на мегдана. Докато риначите чистели, никой от стопаните не трябвало да излиза навън и да се обажда, защото е „на лошо“.

В Западните Родопи наричат деня Сполезов и гледат кой пръв ще влезе в къщата. Гостът трябва да е добър и заможен човек, за да бъде и годината, която идва добра и заможна.

На трапезата не се слагат свинско месо и сланина, за да бъдат здрави животните.

На 2 януари имен ден празнуват всички, носещи имената Силвестър и Силвия и производните им.

#Свети Силвестър #Карамановден #Рим #Константин Велики #Никея #Иисус Христос #Господ #Коледа #тор #обор #Родопи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"