Регионалното министерство отмени още едно разрешение за строеж в Несебър

A A+ A++ A

Регионалното министерство е отменило още едно разрешение за строеж в Несебър, съобщиха от ведомството.

Със заповед на началника на РДНСК - Югоизточен район е бил спрян строежът на урегулиран поземлен имот, както и одобрени проекти за строеж на жилищна сграда в несебърския квартал „Черно море".

Имотът попада в обхвата на зона „Б", съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), но при наличието на действащ Подродебен устройвен план (ПУП) преди влизане в сила на ЗУЧК, за същия не се прилагат ограниченията за строителство в зона „Б".

Имотът е общински и община Несебър е разрещила строеж на Росица Козарова и Златко Козаров.

Главния архитект на Несебър пък е издал разрешение за строеж на двуетажна жилищна сграда, с височина 10 м, с разгъната застроена площ 596 кв. м.

Регионален отдел „Национален строителен контрол" (РОНСК)е извършил проверка, която е разкрила нарушения при издаването на разрешението за строеж.

Проверката е постановила, че проектните части на инвестиционния проект, с изключение на архитектурната част, които се съхраняват в община Несебър, не са одобрени от главния архитект по смисъла на Закона за устройство на територията (ЗУТ), няма щемпел и текст „одобрявам" с дата и подпис от главния архитект.

Главния архитект на община Несебър Валентин Димов ще бъде глобен с 5000 лв. заради допуснатото нарушение при издаване на разрешението за строеж, като срешу него ще бъде образувано административнонаказателно производство.

Също така проектите по различните части не са съгласувани помежду си, както и не са съгласувани от възложителите.

Със заповед на кмета на община Несебър от 1995г., е одобрен ПУП за територията на комплекса.

През 1997 г. отново с кметска заповед е одобрен Териториалноустройствения план на общината и на петкилометровата крайбрежна зона, съгласно който територията на жилищния комплекс запазва предназначението си за жилищно застрояване.

С друга заповед от 2011 г. е одобрено частично изменение на ПУП, съгласно което за урегулирания поземлет имот е определено застрояване с максимална височина до 12 м.

Не са изяснени и условията за присъединяване на строежа към водоснабдителната и канализационната мрежа, като е отбелязано, че в момента не съществува и техническа възможност за присъединяване.

В инвестиционния проект дори не са предвидени за изпълнение уличен водопровод и канализация.

#строеж #Министерство на регионалното развитие и благоустройството #разрешително за строеж #отмяна #главен архитект #Несебър #жилищна сграда #строителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »