Павликени води по присъди заради малолетни родилки

Павликени води по присъди заради малолетни родилки
„За периода от 1 януари 2010 има издадени 24 прокурорски акта, а за това са осъдени 26 лица“, каза районният прокурор на Павликени Атанас Филипов. Снимка: Монитор
A A+ A++ A

Прокуратурата в Павликени е рекордьор по издадените присъди за случаи с малолетни и непълнолетни родилки.

„За периода от 1 януари 2010 има издадени 24 прокурорски акта, а за това са осъдени 26 лица“, каза районният прокурор на Павликени Атанас Филипов пред bTV.

По думите му на по-голяма част от лицата е наложена глоба, защото до момента те не са били осъждани. В голямата си част извършителите са млади мъже, между 18 и 20-22 години, които са заживели на семейни начала с малолетни.

„Имаме и случаи, при които сме търсили наказателна отговорност на родители, които са позволили или улеснили подобно нещо“, добави той.

„Наказани с пробация са били двама родители, позволили на сина си и на 15-годишно момиче да живеят под техния покрив“, каза още Филипов.

Той отбеляза, че сигналите за всички случаи пристигат от Отдела за закрила на детето, като за две години са получени 50 сигнала. В два от случаите на мъжете има наказание лишаване от свобода, но те са получили условна присъда.

„При нас използваме и тоягата, и моркова, много добре работим и с неправителствените организации, които образоват ромите, но работим отлично и с Отдела за закрила на детето“, посочи прокурорът.

„За закона аз не мога да дам мнение. Да, той е необходим, но аз не познавам история, при която някой да е наказан за това, че е бил с непълнолетно момиче“, призна Ирена Даскалова, режисьор на филма „Кои са тези майки“, създаден с подкрепата на Фонда на ООН за населението.

„Все пак смятам, че трябва да се погледне и от човешка гледна точка, а законът никога не може да навлезе дълбоко в човешката история. Има случаи, при които момичетата по собствено желание са с тези мъже“, посочи тя и добави, че често „нездравословната среда, в която живеят, ги води до това да търсят семейство и да раждат деца“.

„Всички момичета, които снимахме, са страхотни, да, факт е, че липсата на образование е една от причините тези момичета да спрат и по собствено желание да се обрекат. Все пак има светлина в тунела – наша героиня, макар и отвлечена на 16 г. от вече бившия си съпруг и живяла много мизерно, успява да завърши тайно образованието си и дори завършва висше, защото е живяла в чужбина и е виждала и другата страна на живота. Тези хора трябва да видят, че има и други възможности, че има и друг свят. Нашите баби навремето са се омъжвали по същия начин. Важно е момичетата да видят, че животът предоставя и други възможности“, каза още режисьорката.

#малолетни #непълнолетни #родилки #Павликени #присъди #Филипов #режисьор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »