Държавните служители с до 25 дни отпуск

Държавните служители с до 25 дни отпуск
„Идеята е хем да се подобрят услугите, предоставяни от държавната администрация, хем тези служители да имат по-добра база за развитие в кариерата си“, коментира финансовият министър Симеон Дянков. Снимка: razkritia.com
A A+ A++ A

Всички работещи в държавната администрация вече ще имат по максимум 25 дни платен годишен отпуск.

По време на днешното правителствено заседание кабинетът прие решение, с което препоръчва на всички административни ръководители да ограничат до 5 допълнителните дни платен отпуск за държавните служители, предаде БГНЕС.

Инициативата за днешната препоръка е на министъра на финансите Симеон Дянков, който е и председател на Съвета за административна реформа.

До този момент държавните служители имаха до 32 дни платен годишен отпуск, тъй като според Закона за държавния служител те имат право освен на регламентираните в Кодекса на труда 20 дни платен годишен отпуск, но и на допълнителен платен отпуск в размер до 12 дни.

„По трудово правоотношение и в момента в частния сектор и в държавния сектор, който работи по трудовия закон, платеният годишен отпуск е 20 + 5 дни. Само за държавните служители до сега беше 20 + 12 и по този начин се изравняват дните за отпуск“, обясни Дянков след заседанието на кабинета.

За тези 7 дни, които държавните служители ще изгубят от допълнителните си дни за платен годишен отпуск, се въвеждат задължителните курсове за допълнителна квалификация.

Главните секретари на министерствата в края на тази седмица трябва да направят своите предложения какви курсове биха искали да проведат за своите служители.

„Идеята е хем да се подобрят услугите, предоставяни от държавната администрация, хем тези служители да имат по-добра база за развитие в кариерата си“, коментира финансовият министър.

По думите му обучението ще бъде платено от съответните държавни структури.

„По закон до 2% от бюджета на всяка една институция се залага за обучение и квалификация на служителите. Тези пари почти не се използват досега. Направили сме справка. С въвеждането на задължителното обучение от поне 7 работни дни ще осигурим по-добри услуги“, каза още той.

В края на 2010 г. в цялата държавна администрация неизползваната отпуска е била 2 170 000 дни, а в края на 2011 г. е била около 1 900 000 работни дни.

В структурите, където има действащи колективни трудови договори обаче намаляването на допълнителни дни вероятно ще стане реалност едва със следващия колективен договор.

#Симеон Дянков #финансов министър #отпуск #държавни служители #квалификация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници