МФ: 612 млн. лв. е възстановеният ДДС за януари - юни 2013 г.

МФ: 612 млн. лв. е възстановеният ДДС за януари - юни 2013 г.
A A+ A++ A

Министерство на финансите (МФ) разпространи анализ на процеса по възстановяване на ДДС за периода 2009 – 2013 година. Според анализа за четвърто тримесечие на 2009 година през месец декември е възстановен ДДС в изключително малък размер - само 129 млн. лева. Невъзстановяването на ДДС в срок и прехвърляне възстановяването му през следващата финансова година води до: задържане на оборотни средства на бизнеса; плащане на лихви за забава от държавния бюджет; изкривяване на реалното изпълнение на приходната част на бюджета, както за текущата финансова година, така и за следващата. Размерът на невъзстановения ДДС, оказва пряко влияние върху изпълнението на приходната част на държавния бюджет от този данък.

Анализът на възстановения ДДС за 2010 година показва, че за месеци ноември и декември размерът на възстановения ДДС е значително по-малък в сравнение с предходните месеци на същата година. Възстановяване на ДДС в по-малък размер за последните два месеца на годината е оказало влияние върху изпълнението на приходната част на държавния бюджет от този данък. В резултат на неспазване на законоустановените срокове за възстановяване на ДДС по справки декларации с проверки и ревизии, включително и по отменени ревизионни актове (ДДС и други данъци) за 2010 година, са изплатени лихви за забава от държавния бюджет в размер на 17,4 млн. лева.

Анализът на възстановения ДДС за 2011 година, показва за месеци януари, февруари и март значително по-висок размер на възстановен ДДС, една част от който е следвало да бъде възстановен през 2010 година. В резултат на неспазване на законоустановените срокове за възстановяване на ДДС по справки декларации с проверки и ревизии, включително и по отменени ревизионни актове (ДДС и други данъци) за 2011 година са изплатени лихви за забава от държавния бюджет в размер на 28,6 млн. лева.

Анализът на възстановения ДДС за 2012 година показва значително по-малък размер на възстановен ДДС през месец декември, в сравнение с предходните месеци на финансовата година. В резултат на неспазване на законоустановените срокове за възстановяване на ДДС по справки декларации с проверки и ревизии, включително и по отменени ревизионни актове (ДДС и други данъци) за 2012 година са изплатени лихви за забава от държавния бюджет в размер на 41,2 млн. лева.

Анализът на възстановения ДДС за периода януари - юни 2013 година показва значителен размер възстановен ДДС през месец януари 2013 г. - 612 млн. лв., част от който е следвало да бъде възстановен през 2012 година. В резултат на неспазване на законоустановените срокове за възстановяване на ДДС по справки декларации с проверки и ревизии, включително и по отменени ревизионни актове (ДДС и други данъци) за периода януари - юни 2013 г. са изплатени лихви за забава от държавния бюджет в размер на 13,1 млн. лева.

МФ излиза с препоръки към органите по приходите на НАП за повишаване на ефективността на процеса по възстановяване на ДДС:

- Стриктно спазване на законоустановените срокове за възстановяване на ДДС;

- Въвеждане на принцип на възстановяване на ДДС по поредност на подадените справки декларации с деклариран ДДС за възстановяване;

- Изготвяне на ежемесечен анализ на структурата на невъзстановения ДДС и причините за неговото невъзстановяване;

- Въвеждане на ежедневен контрол върху процеса по възстановяване на ДДС; 

- Публикуване на ежемесечна информация за възстановения ДДС през съответния месец на Интернет страницата на Министерство на финансите.

#Министерство на финансите #ДДС #анализ #препоръки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »