Нешева: Това не са бонуси, а пари от контрол

Нешева: Това не са бонуси, а пари от контрол
„Това не са бонуси, а е напълно законен начин за разпределяне на средствата", заяви Нешева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Това не са бонуси, а средства от контролна дейност, заяви бившият вече управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Нели Нешева по повод скандалните допълнителни възнаграждения, които е взела за 2011 г.

„Подадох оставката си с цел намаляване на общественото напрежение. Това не са бонуси, а средства от контролна дейност и аз ги дарих”, каза по бТВ в сряда сутринта Нешева, чиято оставка парламентът прие след бурни дебати.

„Това не са бонуси, а е напълно законен начин за разпределяне на средствата. Не се утвърждава методиката от контролния съвет. Касата не е със статут на държавно дружество. Средствата са разпределяни, като е спазен законът", коментира още тя, цитирана от БГНЕС.

„И като говорим за законност – все още никой не знае как са разпределени 340 млн. лева, трансферирани от Касата към Министерството на здравеопазването", посочи бившият управител на Здравната каса.

По думите на Нешева между нея и вече бившия заместник-министър на здравеопазването Гергана Павлова не е имало конфликт. Тя не отговори дали има някакъв натиск за цените на лекарствата, заради които беше уволнена Павлова.

В същото време Нешева посочи, че я притеснява фактът, че Гергана Павлова, която е председател на Надзорния съвет на НЗОК, е освободена, „а трябва да се разпределят средствата".

По-късно парламентът прие оставката на Нешева след около два часа дебати. Самата Нешева не присъства, което накара депутати да отбележат, че хората са в залата, когато ги назначават, но ги няма, когато ги отстраняват.

Във вторник от ГЕРБ заявиха, че на Нешева може да бъде предложен друг пост в управлението на държавата, и по-специално в сферата на здравеопазването. В срок до един месец ще бъде предложен и избран нов управител на НЗОК.

„Работата на Министерството на здравеопазването е непрозрачна. Освен петте милиона лв. бонуси, раздадени от здравния министър неясно как и защо, има още едни 340 млн. лв., с които НЗОК субсидира министерството през 2011 г.”, коментира по БНР председателят на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване Деница Сачева.

„Отчет за тези пари ние не сме видели. За тази година в бюджета на НЗОК има планирани 100 млн. лв., с които Касата отново да субсидира министерството. В разпределянето на тези големи пари прозира лобизъм – има ли го или го няма. Учудващо би било Нели Нешева да си отиде, защото е взела 12 хил. лв. бонус, а здравният министър, който не може да обясни как е раздал 5 млн. лв. и за какво е похарчил 340 млн. лв. от Здравната каса, да остане и да продължи да се занимава с управлението на системата", добави Сачева.

Неотдавна министърът на здравеопазването Стефан Константинов обясни, че средствата за бонусите не са дадени на бюрократи и администратори, а на работещите в психиатрични клиники, спешната помощ, в домовете за медико-социални грижи и в регионални здравни центрове.

„Не е ли разхищение на човешки живот линейки да не достигат навреме, защото нямаме екипи?", попита тогава риторично той.

От Спешна помощ и от столичния психодиспансер обаче отрекоха при тях да са постъпвали пари.

#Нели Нешева #Националната здравноосигурителна каса #НЗОК #Гергана Павлова #Стефан Константинов #министър на здравеопазването #заместник-министър #Министерството на здравеопазването #бонуси #Здравната каса #Деница Сачева #ГЕРБ #Деница Сачева #Спешна помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »