Лудостта с ракетите, коментар за Израел и Палестина

Лудостта с ракетите, коментар за Израел и Палестина
Израел и Палестина. Снимка: Amir Farshad Ebrahimi, flickr.com
A A+ A++ A

Коментар на Маркус Бекер, Spiegel Online

Един малък, всъщност страничен детайл в новоескалиралия конфликт между израелци и палестинци, но многозначителен: Представител на официалните израелски власти напълно сериозно предупреди в четвъртък за явление, което нарече „Туризъм Железен купол“.

Очевидно в Израел има хора, които вместо при включването на сирените да потърсят бомбоубежище, остават на открито, за да наблюдават работата на израелската противоракетна отбрана „Железен купол“ ("Iron Dome").

Израелските служби могат да приемат това като знак, че техните съобщения за значителния успех на системата се приемат насериозно. Някои граждани се чувстват като безсмъртни под защитния чадър. На кого тогава са му притрябвали мирни преговори?

"Iron Dome" сваля от небето 90% от вражеските ракети, твърди ВВС на Израел. Хамас от своя страна се хвали, че има в своя арсенал ракети, които могат да застрашат всички по-големи градове в Израел. Дори Хайфа, отдалечена на 150 км от Газа, вече не била сигурна.

Дали „Железен купол“ може да свали 90% от ракетите или този показател е силно завишен, както твърдят реномирани експерти от дълго време насам, е също толкова второстепенен въпрос, колкото и този за обхвата на ракетите, с които разполага Хамас. По-същественото е, че техническата надпревара във въоръжаването се превърна в значима съставна част от конфликта. Този факт допринася за това, да бъде блокиран пътят към решаването на проблема. Защото решението може да бъде само политическо и никога военно-техническо.

Новата ескалация не беше отключена от ракети, а от пролята кръв в зверски убийства. Трима израелски тийнейджъри бяха избити, после млад палестинец беше изгорен до жив труп. Останалото се случи по позната ескалационна схема – Израел изпраща тежко въоръжена армия за отмъщение, Хамас отвръща с ракетен огън. Израел изпраща изтребители и се отбранява с Железен купол, Хамас се снабдява с ракети с по-висока точност и по-голям обхват на действие.

И тъй като новите оръжия няма да помогнат, трябва да се намерят други средства. Защото дори най-съвършената техника не може да промени едно: винаги ще се намират начини израелци и палестинци да се избиват на това малко парче земя.

#Хайфа #Газа #ракети #Палестина #Израел #Железен купол #Хамас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »