Бедствено положение в Родопите, не пътувайте до Искърското дефиле

Бедствено положение в Родопите, не пътувайте до Искърското дефиле
Родопите са в бедствено положение заради пороите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бедствено положение бе обявено в седем от селата на Община „Родопи“, считано от 17:30 часа в четвъртък следобед. Това съобщи пресцентърът на кмета Пламен Спасов. 

Причина за решението е природното бедствие, което сполетя Родопската яка. Силният дъжд не е спрял да вали повече от 3 часа. За това време са наводнени улици и са срутени мостове в региона. Бедственото положение е в сила за селата Храбрино, Лилково, Плочник, Извор, Дедево, Бойково и Ситово. Селата са без пътна връзка и са недостъпни за пожарни и линейки.

В Храбрино няма питейна вода към този момент, а в района е паднала около 8 метра от подпорната стена на реката. Срути се и мостът над река Първенецка. „В момента селата се свързват единствено от малък римски мост, по който може да мине само по една лека кола, и то среден размер“, коментира Спасов.

Според него за възстановяване на щетите ще са необходими хиляди левове. Връзката между Първенец и Брестовица също е прекъсната, но има и обходен път. Кметът Пламен Спасов е свикал Кризисен щаб, който заседава в този момент. Засега е ясно, че утре от 6 часа започва работа по разчистването на района и описването на щетите.

В същото време край Враца две реки преливат. Наводнени са къщи в селата Горно Пещене, Бели извор, Осен, Мраморен, Борован, където от над 5 часа няма ток. Залети са пътища. Влаковете между София и Видин при Враца ще се движат с 5 километра в час, защото пороят е подкопал линиите.

Поради усложнената метеорологична обстановка се препоръчва да се ограничат пътуванията в района на Искърското дефиле.

Пътят София-Своге в участъците край Реброво и Владо Тричков е залят заради пороите, започнали в четвъртък вечерта. Свлачище е блокирало пътя до село Лесков дол. Най-тежка е ситуацията с моста до село Батулия, който е наполовина отнесен и по него се допуска да преминават само за аварийни пътувания.

Прелялата река Батулийска е наводнила и участъци от жп линията в района, поради което влаковете се движат се ограничена скорост и закъснения. Спряно е електричеството в селата Батулия и Лесков дол.

Софийският областен щаб за изпълнение на плана при бедствия координира неотложните аварийно-възстановителни работи, възникнали на територията на цялата област съвместно с Областно пътно управление, Областната дирекция на МВР, Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ и кметовете на общини. Екип на ЧЕЗ вече отстранява авариите в електрозахранването.

#порои #Родопи #дъжд #Пловдив #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници