Риск от внезапни наводнения до неделя

Риск от внезапни наводнения до неделя
МОСВ предупреждава за внезапни наводнения в петък и събота. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

От Министерството на околната среда и водите предупреждават, че в четвъртък отново ще има валежи, придружени от гръмотевици, на повечето места в страната и по-съществени - в планинските райони на Западна България и Източните Родопи, предупреждават от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Очакваните количества са от 2-3 до 10-15 л/кв.м, като на изолирани места може да достигнат и до 25 л/кв.м. През нощта превалявания ще има в крайните югоизточни райони, а до полунощ и на места в северозападните. Възможни са повишения на реките Средецка, Факийска, Ропотамо, Дяволска, Китенска, Велека, Резовска, басейните на реките Тунджа (долно течение), Марица (долно течение) и Арда, поречията Места и Струма.

В петък отново ще има краткотрайни валежи, очаквани количества в по-голямата част от страната между 3 и 10 л/кв.м, локално до 20 л/кв.м.

На 8 и 9 август се очаква да продължи покачването на нивото на реките почти в цялата страна. Вероятни по-значителни повишения на по-специално реките във водосборите на Нишава, Ерма, Тополовец, Войнишка, Арчар, Скомля, Лом, Огоста, Искър (р. Банкенска, р. Владайска и р. Искрецка, р. Златна Панега, р. Гостиля и в средното и долно течение на основната река Искър), Янтра; долното течение на река Тунджа и поречията Струма и Места.

Предвид динамичната метеорологична обстановка, на отделни места в горепосочените водосбори, в резултат на локални интензивни валежи и поради повишената почвена влага, има вероятност от рязко повишение на речните нива и внезапни наводнения, пише в съобщението.

За сметка на това обаче, над Черноморието ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще има над южните райони, главно през първата половина на деня. Там на отделни места е възможно да превали. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури по крайбрежието ще са до 29°-31°, съобщава НИМХ.

Температурата на морската вода е 26°-28°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има превалявания от дъжд, придружени от гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, югоизток. Максималната температура на 1200 метра ще бъде 21°, на 2000 метра - около 13°.

#наводнения #валежи #Черноморие #Родопи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »