Най-работливият българин изкарал почти 12 млн. лв.

Най-работливият българин изкарал почти 12 млн. лв.
Крайният срок за подаване на декларациите е 2 май, тъй като обичайният 30 април е съботен ден, припомнят от НАП. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бургазлия, заработил 11,7 милиона лева през 2011 г., е на първо място по приходи за миналата година, показва обобщена справка на Националната агенция за приходите (НАП) от подадените до този момент декларации за облагане на доходите на физическите лица.

Според статистиката на приходната администрация 40-те най-богати българи през миналата година са изкарали общо 140 млн. лева.

70 000 души са подали декларации за облагане на доходите на физическите лица до края на февруари. Крайният срок за подаване на декларациите е 2 май, тъй като обичайният 30 април е съботен ден.

Близо 6300 от тях са получени в НАП чрез интернет, подписани с електронен подпис, отбелязват от приходната агенция.

Декларация за облагане на доходите през 2012 година не подават тези граждани, които са имали доходи само от трудови правоотношения и нямат данък за довнасяне или възстановяване, като в същото време няма да ползват данъчни облекчения.

Годишните декларации за доходите могат да се подадат по интернет, подписани с електронен подпис, на място в офисите на НАП в цялата страна, по пощата с обратна разписка.

От НАП напомнят, че до крайния срок за свързване на касовите апарати на търговците в страната със сървърите на агенцията остават по-малко от 20 дни.

До момента изискването е изпълнено от около 180 000 компании. Сред най-изрядните към фиска до момента са търговците на хранителни стоки – над 20 000 такива търговски обекта вече са свързали касовите си апарати. Магазините за дрехи с дистанционна връзка са около 8000, а обектите за медицински услуги, вече изпълнили закона – близо 7900.

Данъчни инспектори започват проверки на 2 април, като всеки, който отчита оборота си на устройство без дистанционна връзка, ще бъде санкциониран с до 10 000 лева, а обектът му ще бъде запечатан, докато изпълни изискването, предупреждават от НАП.

В началото на годината от бизнеса предупредиха, че ако срокът не бъде удължен, около 2000 бензиностанции ще трябва да затворят. Финансовият министър Симеон Дянков обаче остана непреклонен. Тогава от НАП признаха, че има опасност десетки хиляди търговци да затворят обектите си.

#НАП #Националната агенция за приходите #данъчни облекчения #декларации #касови апарати #Симеон Дянков #търговци #магазини #бензиностанции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »