Медии протестират срещу прокуратурата в четвъртък

Медии протестират срещу прокуратурата в четвъртък
На страницата на групата във Фейсбук, която организира протеста, пише, че за пореден път Прокуратурата оказа натиск на български журналисти, което е много лош сигнал и заплаха за свободата на словото у нас. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Медии ще протестират срещу прокуратурата в четвъртък. Журналистите се събират пред сградата на Съдебната палата.

Според тях, прокуратурата за пореден път оказала натиск върху работата им, привиквайки Алексей Лазаров и Николай Стоянов от вестник "Капитал" на разпит по сигнал за "престъпления срещу републиката и обществения ред".

Те са били викани на разпит в Столичната дирекция на вътрешните работи заради постъпил сигнал от изпълнителния директор на фирма "Водстрой 98" Момчил Борисов. Причината е публикация, от края на юни, малко след началото на банковата криза, където името на компанията се посочва като пример за големи компании, близки до Делян Пеевски, които са преместили сметките си от КТБ в Първа инвестиционна банка след скандала между бившия депутат от ДПС и банкера Цветан Василев.

Лазаров и Стоянов са дали обяснения и по случая е започнала проверка. Впоследствие Софийска градска прокуратура е преценила, че публикацията във вестника не е престъпление срещу държавата и е изпратила преписката в Районната прокуратура.

На страницата на групата във Фейсбук, която организира протеста, пише, че за пореден път Прокуратурата оказа натиск на български журналисти, което е много лош сигнал и заплаха за свободата на словото у нас.

От Прокуратурата отрекоха обвиненията, като уточниха, че не давали указания да се разследва противодържавно престъпление, нито да се призовават за разпит представители на средствата за масова информация.

#медии #протестират #прокуратура #четвъртък #натиск #Свобода #слово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »