Търсят начин да изплатят по 500-1000 лв. от депозитите в КТБ

Търсят начин да изплатят по 500-1000 лв. от депозитите в КТБ
„Нашата цел е КТБ да заработи”, заяви служебният министър на финансите Румен Порожанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Служебното правителство търси възможност за частичен достъп до всички депозити – независимо дали са под или над гарантирания праг от 100 000 евро или 196 000 лв., в рамките на следващия месец. Това обяви служебният министър на финансите Румен Порожанов в ефира на бТВ.

„Нашата цел е КТБ да заработи”, заяви Порожанов.

„Търсят се възможности, в рамките на ликвидността, за достъп до всички депозити – между 500 лв. и 1000 лв., така че хората с малки депозити да могат да получат на 100% парите си и да спадне напрежението поне сред тях. Процесът на търсене на решение за депозитите ще бъде един добър сигнал”, увери той.

Правителството препоръчва Корпоративна търговска банка да бъде спасена без намесата на публични средства, а чрез акционери и кредитори, които да я капитализират и да създадат ликвидност.

„Предлагаме план за ликвидна подкрепа, а не за капиталова подкрепа”, каза служебният министър.

По думите му, в момента се извършва оценка на банката, на нейното финансово състояние, на кредитния й портфейл.

„Решенията, които ще се вземат за КТБ, трябва да са на пазарна основа, нашето желание е трезорът да заработи и да не се стигне до загуба на пари от фирми и граждани”, каза още Порожанов.

Той призна, че в София е имало специална мисия на Европейската комисия заради случая с КТБ, но и двете страни в срещата са пожелали тя да остане конфиденциална, защото е била работна.

 

#търсят #депозити #КТБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"