Има готовност за спиране на огъня в Украйна от утре

Има готовност за спиране на огъня в Украйна от утре
По думите му НАТО ще одобри декларация в подкрепа на по-силна военна помощ за Украйна. Снимка: EPA/БГНЕС
A A+ A++ A

„Украинските войски ще получат заповед да спрат огъня в петък в 15.00 часа, ако на срещата в Минск бъде подписан поетапен мирен план“. Това обяви украинският президент Петро Порошенко в кулоарите на натовската среща на върха в Нюпорт, Уелс.

В петък в беларуската столица Минск ще се проведе поредната среща на контактната група по украинската криза, предаде ИТАР-ТАСС.

"Искам ясно да заявя, че Украйна иска мир. Украйна никога не е искала война, уморена е от войната, и ще направим всичко, за да се установи мир в Украйна. Първата стъпка към мира е спирането на огъня. Първата стъпка към мира са решителните действия за разоръжаване, общонационален диалог, приемането на закони, които ще донесат дълготрайна стабилност в отделни райони на Донецка и Луганска области", каза Порошенко.

Сепаратистите също обявиха, че са готови да спрат огъня в Украйна в петък, предаде РИА Новости.

„Готови сме на 5 септември в 15:00 часа да заповядаме спиране на огъня, в случай че ще може да се постигне договореност и представителите на Украйна подпишат план за мирно регулиране на конфликта“, заявиха президентите на Донецката и Луганската народна република Александър Захарченко и Игор Плотницки.

Порошенко обяви, че НАТО ще одобри декларация в подкрепа на по-силна военна помощ за Украйна.

„В декларацията НАТО ще потвърди приемането на решителни мерки от своите членове да окажат военна и технологична помощ на Украйна“, посочи Порошенко.

В 18:45 ч. българско време ще се състои среща НАТО-Украйна.

Очаква се да бъдат разгледани въпросите за дългосрочно партньорство с Киев, командването, контрола, логистиката, оказване помощ на пострадалите във военните действия, подготовка на личния състав.

 

#петък #подписан #план #мирен #Петро Порошенко #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »