Шаламанов видя заплаха за европейски държави

Шаламанов видя заплаха за европейски държави
Военният министър Велизар Шаламанов коментира, че в 21. век е факт, че има заплахи за териториалната цялост на европейски страни. Снимка: fakti.bg
A A+ A++ A

Военният министър Велизар Шаламанов коментира, че в 21. век е факт, че има заплахи за териториалната цялост на европейски страни. „Имаше териториална заплаха за Грузия, сега има за Украйна. Има замразен конфликт в Молдова, в Нагорни Карабах. Ние не можем да изключим преки заплахи и за България“, посочи Шаламанов.

Според него Министерството на вътрешните работи, във взаимодействие с всички други ведомства, трябва да изгради необходимите системи за наблюдение и ранно предупреждение при всички видове бедствия и аварии.

„Работя с външния министър да имаме много скоро събиране на Междуведомствения съвет за интеграция в НАТО и европейската отбрана, така че изводите от срещата на върха на НАТО в Уелс да бъдат превърнати в действен план. Ползите за България могат да бъдат постигнати само чрез практически стъпки, предприети от наша страна и по отношение на НАТО, по отношение на ЕС, както и със страните от региона“, посочи министърът.

Във връзка с Плана за действие за повишаване готовността на Алианса България ще предприеме редица мерки, обясни военният министър. Сред тя са разширяване на полигона в „Ново село“ за учения на НАТО, да задълбочим сътрудничеството в Черно море, да направим всичко необходимо, така че в небето над България да могат да бъдат извършвани съвместни операции между нашата авиация и авиацията на съюзниците по гарантиране на въздушния суверенитет.

 

#Велизар Шаламанов #Нагорни Карабах #България #ЕС #суверенитет #НАТО #Молдова #Грузия #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »