Кюрди окупираха Европарламента в Брюксел

Кюрди окупираха Европарламента в Брюксел
Кюрдите протестират пред ЕП. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите от Европейския парламент в Брюксел се оказаха под окупацията на протестиращи кюрди. Призивите на демонстрантите са да се предприеме военна и хуманитарна намеса в помощ на сирийското селище Кобане, нападнато от джихадистите от „Ислямска държава”.

Евродепутати коментираха акцията в профилите си в социалната мрежа Twitter. Някои от тях подкрепиха движението, а други критикуваха слабата охрана на Европарламента и настояха за повече сигурност. Сградата на ЕП беше временно затворена, въпреки че протестът е тих и спокоен според свидетели.

Развяващи кюрдски знамена и плакати с образа на лидера на кюрдите Абдула Йоджалан, около 50 мъже и жени организираха седящ протест, докато множество европейски депутати дойдоха да се срещнат с тях.

Председателят на ЕП Мартин Шулц също се съгласи да приеме делегация. Той подчерта, че начинът им на действие „вероятно не е бил най-добрият”, но ги увери в „подкрепата на Европейския парламент за международните усилия за спиране на ИД и обеща да изпрати посланието им в НАТО”, съобщи източник на парламента.

Над сто кюрди протестираха снощи в залата за заминаващи пътници на летището в Брюксел. Сходни демонстрации е имало на летищата в Лиеж и Париж. Протести на кюрди са били организирани също в Австрия, Германия, Швеция, Швейцария и Дания

Кюрдски демонстранти окупираха снощи и холандския парламент, като останаха в него четири часа, след което доброволно го напуснаха. Хиляди протестиращи преминаха по улиците на Хага с настояване за незабавни действия.

Някои от тях обвиняват турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че е спомогнал за възхода на радикалната групировка.

Във вторник следобед кюрди нахлуха пред сградата на ООН в Женева и направиха опит да свалят турското знаме от пилона. На мястото има полиция.

#кюрди #Европейски парламент #Брюксел #НАТО #Мартин Шулц

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"