Вложители в КТБ се наредиха в 6.30 за парите си

Вложители в КТБ се наредиха в 6.30 за парите си
A A+ A++ A

4 декември започна предвидимо: започва изплащането на гарантираните депозити в КТБ. Въпреки дъжда, най-нетърпеливите клиенти на затворената банка се наредиха от 6:30 на опашки пред трезорите.

Изплащането, което започва днес, е на гарантираните депозити – до 196 хил. лв.

Разпределението на вложителите към обслужващите банки е според последната цифра на ЕГН – за физическите лица и последната цифра на ЕИК или БУЛСТАТ – за юридическите лица.

Вложителите в КТБ трябва да бъдат спокойни – в банките има достатъчно пари, всеки клиент ще бъде обслужен, уверяват от Асоциацията на търговските банки.

Ако на някои вложители парите не им трябват спешно, по-добре е да изчакат няколко дни, отколкото да се редят на опашки, съветва шефът на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян.

Повечето банки, поели сметки на клиенти на КТБ, са определили предварително клоновете си, които ще обслужват депозантите на КТБ. Има и банки, които ще работят с цялата си клонова мрежа за целта.

Очакванията са основната маса от вложителите в КТБ да се разпореди с парите си за около две седмици.

Петър Ганев от Института за икономическа политика също прогнозира, че най-вероятно ще има първоначален наплив пред банките, който бързо ще намалее, след като хората се уверят, че имат безпроблемен достъп до парите си.

Икономисти прогнозираха, че по-голямата част от парите ще бъдат преоформени в депозити в обслужващите банки, защото така се пестят такси.

Девет търговски банки, определени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), ще обслужват вложителите на КТБ. На сайта на ФГВБ, както и в обслужващата банка всеки клиент може да види в кои клонове може да бъде обслужен.

Ако депозант на КТБ има ЕГН или ЕИК, завършващо на цифрата 0, той ще може да получи гарантираната сума по влога си от „Банка ДСК“.

За клиенти с ЕГН/ЕИК, завършващи на цифрата 1 обслужващата банка е „Обединена българска банка“ (ОББ), за клиенти с последна цифра 2 – „Юробанк България АД“ („Пощенска банка“), с последна цифра 3 – „Райфайзенбанк“, за последна цифра 4 – „Алианц Банк България“.

Клиентите с последна цифра на ЕГН/ЕИК 5 или 6 могат да получат гарантираната сума по влога си от „УниКредит Булбанк“, тези с последна цифра 7 – от „Централна кооперативна банка“, с последна цифра 8 – от „СиБанк“ и с последна цифра 9 – от „Първа инвестиционна банка“. ПИБ ще изплаща и влоговете на чуждестранните лица.

От началния ден на изплащането – 4 декември 2014 г., всеки вложител в КТБ с гарантиран размер на влога получава достъп до целия размер на подлежащата му на изплащане сума. За да реализира това свое право, вложителят трябва да посети офис на определената му обслужваща банка, където представя: за физическите лица – лична карта или документ за самоличност на чуждестранно физическо лице; за юридическите лица – ЕИК или удостоверение за регистрация по БУЛСТАТ и актуално удостоверение за регистрация, с което се удостоверяват лицата, които управляват и представляват юридическото лице, както и декларация по образец, наличен в банката (в 2 броя).

Всеки вложител на КТБ с гарантиран депозит може, ако реши, да си открие сметка в обслужващата банка и да остави получената сума на влог в нея; да нареди превод на сумата по посочена от него сметка в друга банка или да изтегли парите в брой.

Влоговете в чуждестранна валута се изплащат в левове според обменните курсове на БНБ в началния ден на изплащането. Вложителите могат да се разпореждат с гарантираните си суми в срок до 5 години, считано от 4 декември 2014 г.

При разпореждане със сумите вложителите следва да имат предвид унифицираната тарифа за таксите за обслужване на вложителите на КТБ, която могат да намерят на уебсайта на ФГВБ, информират от фонда.

Междубанков превод през БИСЕРА (еднократно) е без такса за вложителите, както и откриването на сметка в съответната обслужваща банка.

#депозити #КТБ #изплащане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »