Шулц: Стабилна България ще допринесе и за стабилен Европейски съюз

Шулц: Стабилна България ще допринесе и за стабилен Европейски съюз
Мартин Шулц обяви, че подкрепя българското правителство, както и назначението на Ивайло Калфин за вицепремиер на България. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз е правова общност, тоест когато държавите членки отговарят на определени критерии от това за тях произтичат и законови права. Ето защо според мен, въпросът за членството на България в Шенген трябва да се разглежда от тази, а не от политическа гледна точка.

Това заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц на съвместна пресконференция с министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера Ивайло Калфин.

Борисов и Шулц са обсъдили членството на страната ни в Шенген, трудното сформиране на правителство, повишаването на минималното трудово възнаграждение и отпускането на социални добавки за пенсионерите. Двамата подробно са разговаряли и за ситуацията около проекта "Южен поток". 

Шулц обяви, че премиерът Борисов го е информирал за становището на българското правителство относно "Южен поток" и подробно са обсъдили въпроса.

"Споразумяхме се да поддържаме връзка, но в рамките на тази публична изява не мога и не трябва да кажа нищо повече по този въпрос", каза той. 

Мартин Шулц обяви, че подкрепя българското правителство, както и назначението на Ивайло Калфин за вицепремиер на България. 

"Една стабилна България ще допринесе и за един стабилен Европейски съюз", заяви още председателят на Европейския парламент.

Бойко Борисов съобщи, че Мартин Шулц ще посети българския парламент напролет. 

"Посещението на председателя на Европейския парламент е израз на доверие към българския народ и парламент. Това ще бъде и знак за доверие към нас управляващите", каза Бойко Борисов.

Той благодари на председателя на ЕП за подкрепата към правителството и за реформите, които се правят.

#Европейски парламент #Мартин Шулц #Бойко Борисов #Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"