Саркози: Стрелецът в Тулуза е и убиецът на войниците

Саркози: Стрелецът в Тулуза е и убиецът на войниците
Нивото на терористична заплаха във Франция е повишено. Снимка: urbantitan.com
A A+ A++ A

Френският президент Никола Саркози заяви, че един и същи стрелец е застрелял учител и три деца в еврейското училище в Тулуза и е отговорен за убийството на трима войници миналата седмица, и допълни, че действията му са били мотивирани от расизъм.

„Знаем, че това е един и същи човек и едно и също оръжие е използвано за убийството на военните, на децата и на учителя“, заяви Саркози в телевизионно обръщение, предадоха АФП и БГНЕС.

Той допълни, че нивото на терористична заплаха във Франция е повишено.

„Този акт е ужасен и не може да остане ненаказан“, каза още френският президент.

Той допълни, че прекратява до сряда предизборната си кампания за президентските избори през април и май.

Полицията от своя страна смята, че извършителят на убийствата е привърженик на ислямистки или крайнодесни възгледи, съобщават френските медии, позовавайки се на източник от разследването, предадоха РИА „Новости“ и „Фокус“.

„Разглеждаме две основни версии: ислямистка следа и поддръжник на ултрадесните“, казва източникът. По думите му следствието не изключва и други версии за случилото се.

С помощта на Главното управление на вътрешно разузнаване в издирването на убиеца са мобилизирани 130 служители на криминалните служби.

По-рано в понеделник при стрелба срещу еврейско училище във френския град Тулуза бяха убити четирима души, в това число 3 деца, съответно на 10, 6 и 3 години, и мъж на 30 години.

Убиецът, който се движел със скутер, е стрелял с две оръжия, като едното от тях е от същия калибър като оръжието, с което бяха покосени войници в Тулуза и Монтобан.

В отговор на стрелбата в гимназия „Озар Хатора“ вътрешният министър Клод Геан нареди на полицията да засили сигурността в еврейските училища в страната.

#вътрешен министър #Клод Геан #еврейско училище #войници #деца #учител #убийство #Монтобан #Франция #президент #стрелец #Тулуза #Никола Саркози

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"