КЗП се самосезира за периода за отчитане на сметките за ток

КЗП се самосезира за периода за отчитане на сметките за ток
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Комисията за защита на потребителите (КЗП) се самосезира по повод повдигнатата на заседанието на МС тема относно контрола върху електроразпределителните дружества за спазването на сроковете за отчитане на месечните сметки за ток.

От КЗП уточняват, че периодът на отчитане на количеството електрическа енергия /не по-дълъг от 31 дни/ изрично е посочен в Правилата за измерване на количеството електрическа енергия, контролът по спазването на които е част от контрола за изпълнение на условията на издадените от ДКЕВР лицензии.

"В случай че има потребителски жалби в КЗП или ДКЕВР, че не се спазва задължението срокът за отчитане да не надвишава 31 дни, КЗП би могла да разгледа случая като прилагане на нелоялна търговска практика", заявяват от Комисията.

В резултат на осъществявания контрол КЗП има заведени няколко колективни иска срещу ЕРП-тата във връзка с установени неравноправни клаузи в общите условия към договорите за пренос и продажба на електрическа енергия. За по-голямата част от тях има окончателни решения на съда в полза на комисията, респективно – на потребителите.

Единствено за исковете срещу ЕРП-тата по отношение на две неравноправни клаузи има произнасяне на първа инстанция, като се очакват окончателни решения на съда в полза на потребителите и за тях.

#КЗП #самосезира #контрол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"