Френският посланик: Без свобода няма сигурност

Френският посланик: Без свобода няма сигурност
снимка: БНТ
A A+ A++ A

Демокрациите, които са атакувани, не се крият, а се отстояват. Това заяви френският посланик Ксавие Люпер дьо Кабан в ефира на Би Ти Ви по повод на терористичната атака в редакцията на френско издание, при която загинаха 12 души.

Посланикът определи нападателите като терористи и посочи, че свободата на словото е основна и е може би най-важната и най-силната.

„Ако започнеш да налагаш граници на шегата, значи, че има цензура. Кой ще решава къде ще сложиш границите?“, запита риторично дьо Кабан.

Посланикът заяви, че много бързо е станало ясно кой са тези терористи и се надява бързо да бъдат намерени. „Това, че говорят френски показва, че има хора навсякъде по света, които са радикални“, каза дьо Кабан относно фактът, че нападателите са от Франция.

Дипломатът сравни нападението над редакцията с атаката от 11 септемврви срещу Световния търговски център в САЩ. „В Щатите след 11 септември не са променили своята политика, но са решили да се борят в Афганистан“, каза дьо Кабан и уточни, че вероятно Франция сега ще стане още по-активна в борбата срещу джихадистите.

„Франция е един от важните членове на политиката срещу Ислямска държава“, посочи посланникът. Той цитира още Бенджамин Франклин: „Онзи, който замени свободата си за сигурност, не заслужава нито свобода, нито сигурност“.
По думите му България, като страна, която е преживяла дълги години диктатура, трябва да знае най-добре, че без свобода няма сигурност.

Дьо Кабан изрази мнение, че решението на някои медии да не публикуват карикатури от „Шарлие ебдо“, за да не „наливат масло в огъня“ говори за победа на терористите. „Това е целта на терористите - има журналисти, които ги е страх да публикуват карикатури“, посочи дипломатът.

#френски посланик #Франция #Атака #Свобода #нападение #редакция #Шарли

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"