Нападнатият университет в Кения - защо точно той

Нападнатият университет в Кения - защо точно той
A A+ A++ A

Нападнатият университет в Кения е единственото висше учебно заведение в района. Той отваря през 2011 година. В университета се обучават около 800 студенти от различни части на Кения.

Обикновено 800 студенти са настанени в общежитията към университета по време на семестрите, заяви деканът Джакстон Квею.

Град Гариса се намира на около 150 км от границата със Сомалия и голяма част от населението му са кенийски сомалийци. Заради близостта си с границата, градът се превръща в лесна мишена за бойците от Ал-Шабаб. В миналото е имало няколко атаки.

По-рано въоръжени мъже нахлуха в учебното заведение, като най-малко четирима души са загинали, а над 30 са пострадали, от които четирима са в тежко състояние. Около 300 студенти са успели да избягат от нападателите. Взети са за заложници десетки учители и учащи. Избягалите са потърсили подслон в лагер на Силите на отбраната в страната.
До момента именно клонът на „Ал Кайда“ „Ал-Шабаб“ са поели отговорност за атаката.

Междувременно, американското посолство в Найроби изрази скръбта си чрез пост в социалната мрежа "Туитър": "Натъжени сме и ядосани от днешната терористична атака в Университета на Гариса. Изпращаме най-искрените си съболезнования на близките и приятелите на жертвите". От посолството добавят още хаштаг "Страхливците никога не печелят".

#Кения #университет #Ал-Шабаб #нападение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »