Ал-Шабаб пое отговорност за нападението над университет в Кения

Ал-Шабаб пое отговорност за нападението над университет в Кения
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сомалийският клон на терористичната групировка "Ал-Шабаб" е поел отговорност за нападението над университет в Кения, съобщава Си Ен Ен.
По-рано въоръжени мъже са нахлули в учебното заведение в град Гариса. При атаката най-малко двама души са загинали, а над 30 са пострадали, от които четирима са в тежко състояние

Нападателите са нахлули в района на учебното заведение и са започнали да стрелят безразборно. Според информация на Си Ен Ен нападателите са най-малко 10.
Армията и полицията на африканската страна са обградили сградите и се опитват да обезопасят района, който се намира в източната част на страната.

Нападателите са успели да нахлуят в сградите, където живеят студентите.

Харакат ал-Шабаб ал-Муджахидин (в превод „Муджахидинско младежко движение“), по-известно само като ал-Шабаб е терористично крило на войнствената ислямистка организация ал-Кайда, базиращо се в Сомалия. Официално е признато през 2012 година. Към 2012 година групировката контролира големи площи от южната част на страната, където по някои сведения е наложила строгото спазване на шариата. Войсковият потенциал към май 2011 година е около 14 426 войници.

Терористичната организация Ал-Шабаб е извършила редица нападения в Кения от 2011г. насам, когато кенийските войски бяха изпратени в Сомалия, за да помогнат с екстремистката групировка там.
Най-смъртоносната атака е била насочена към търговския център Westgate в Найроби през септември 2013 г., когато бяха убити 67 души.
Ал-Шабаб се бори за създаването на ислямска държава в Сомалия. Организацията е обявена за терористична група, както от страната, така от САЩ и Великобритания.

#университет #нападение #Кения #Ал-Шабаб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"