Руският външен министър: Стратегическото взаимодействие между Русия и Китай не е насочено срещу трета страна

Руският външен министър: Стратегическото взаимодействие между Русия и Китай не е насочено срещу трета страна
Руският външен министър Сергей Лавров и китайският му колега Ван И в Москва. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Стратегическото взаимодействие между Русия и Китай не е насочено срещу когото и да било, а се развива в интерес на двете страни, заяви руският външен министър Сергей Лавров след днешните си преговори с китайския си колега Ван И в Москва.

По своята интензивност руско-китайските отношения днес са безпрецедентни за цялата история на връзките между двата народа, обясни той. Двете страни са убедени в необходимостта всякакви спорни ситуации да се уреждат изключително по мирен път.

"Китай и Русия твърдо се придържат към безусловно спазване на Устава на ООН, на нормите на международното право, към недопустимостта на намеса във вътрешните работи на страните и на подкопаването на техния суверенитет", подчерта той.

Ван И, от своя страна, изрази готовността на Китай да укрепва финансовото сътрудничество с Русия. Според него взаимното разплащане в националните валути при двустранната търговия между Русия и Китай е един от ефективните начини да се пестят средства.

Двамата подписаха план за консултации между външните министерства на двете страни за 2015 г., който ще спомогне за укрепването на външнополитическата координация между Москва и Пекин.

#сътрудничество #Китай #Русия #Лавров #Сергей Лавров #Ван И

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"