Северна Корея твърди, че е повишила точността на ракетите си

Северна Корея твърди, че е повишила точността на ракетите си
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Северна Корея заяви, че е успяла да създаде по-компактен ядрени заряди и да повиши точността на ракетите с далечен радиус на действие. Това стана ясно от изявление на Пхенян, цитирано от Си Ен Ен.

"Нашите средства за ядрен удар отдавна са навлезли във фазата на съществена миниатюризации и диверсификации, а повишаването на точността и интелектуализацията не само на ракетите с малък и среден, но и на далечен радиус на действие отдавна се намират на етап, който гарантира максимална вероятност за улучване на целта", гласи изявление на високопоставен военен в Пхенян, цитиран от агенцията.

Твърденията на Пхенян изглежда съвпадат с някои от последните оценки от висши военни представители на САЩ. Генерал Къртис Скапароти, командир на американските сили в Корея, заяви през октомври, че вероятно Северна Корея е в състояние да подобри точността на ракетите си.

Междувременно Пхенян анулира визита на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун в страната. Това стана в последната минута и трябваше да е първата визита на генерален секретар на ООН в тази страна от повече от 20 години.

Бан трябваше да посети междукорейската икономическа зона Кесон, която е от северната страна на разделителната линия между двете Кореи. Днес по дипломатически канали бяхме информирани, че севернокорейските власти са променил решението си относно визитата ми в промишления комплекс Кесон, каза Бан на пресконференция в Сеул. Той допълни, че не е получил никакво обяснение защо е отменена визитата му.

#Северна Корея #ракети #ракети

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »