Инвеститори във ВЕИ: очертава се хаос и корупция с необозрими размери

Инвеститори във ВЕИ: очертава се хаос и корупция с необозрими размери
A A+ A++ A

Инвеститори във възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/ след двудневно мълчание скочиха срещу обявените от правителството намерения да промени съществено нормативната уредба, засягаща изкупуването на електроенергия. Те прогнозират "хаос и корупция с необозрими размери" в сектора.

Най-тежка санкция според изложената в отворено писмо позиция е преминаването от фиксирана преференциална тарифа към индивидуални тарифи по договори. Инвеститорите отбелязват, че това променя изцяло началните инвестиционни условия, съответно и принципа, по който са инвестирали, договорите, които са сключили. 

Писмото, посписано от Асоциация на производителите на екологична енергия, Асоциация „Хидроенергия“, Българска Ветроенергийна Асоциация, Българска фотоволтаична асоциация, Национален съюз на независимите енергопроизводители „Екоенергия“, Съюз на производителите на екологична енергия, е адресирано до обществото и институциите. Предлагаме го в пълен текст:

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

до
Българското обществото и институции


Ние, инвеститорите във ВЕИ централи в България, изразяваме голяма тревожност относно внесения от група народни представители законопроект за изменение на  Закона за енергетиката, който предвижда на най-незаконните и най-тежките от прилаганите до момента ретроактивни санкции за производителите от възобновяеми източници.

Заявените и на пресконференция в петък (03.07.2015г) намерения от вицепремиера г-н Томислав Дончев и Министъра на енергетиката г-жа Теменужка Петкова, са в резултат на среща при премиера г-н Бойко Борисов със синдикатите и част от работодателските организации. Браншовите асоцииации на производителите на енергия от възобновяеми източници не сме били поканени и не сме участвали в провежданите разговори, не сме имали диалог с представители на правителството и законодателната власт относно обявените законодателни ретроактивни промени. Като пряко заинтересована страна сме изолирани от диалог с правителството.

Приемането на предложенията ще доведе до  неизпълнение на задълженията на държавата по чл.3 § 1 от Директива 2009/28/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 23 април 2009 година за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници. По същество ще се наруши  изискването за устойчивост на мерките за подпомагане на зелена енергия, които следва да гарантират направените инвестиции и да осигурят продължаване на експлоатацията на тези инсталации. Предложените законодателни промени са явен отказ от изпълнението на политиките на Европейския съюз в областта на климата и енергетиката и прави невъзможно изпълнението на  „Плана Юнкер“.

Какво се предлага:

1. Такса от 5% за всички производители на електроенергия, като се създава Фонд за компенсация на финансовият дефицит в Националната електрическа компания ЕАД (НЕК ЕАД) с вноски от всички производители на електрическа енергия, чиято цел е „компенсиране недостига на средства за покриване на разходите, извършени от НЕК ЕАД за покупка на електроенергия“. Ефективно новата такса ще бъде само за ВЕИ, които при фиксирана цена на изкупуване, ще трябва да я поемат с капитала си.

Такова решение (ако бъде прието и от Парламента) е идентично с приетото от ДКЕВР през септември 2012 г. решение за налагане на обявената от Върховния административен съд за незаконна „временна цена за достъп“ от до 39% върху приходите на ВЕИ производителите, както и с изменението на ЗЕВИ, прието в края на 2013 г. със Закона за бюджет 2014 г., с което беше приета отменената осем месеца по късно от Конституционният съд на Република България такса от 20% върху приходите от произведена електрическа енергия от слънце и вятър, и е също толкова дискриминационно и незаконосъобразно. Съдебните спорове по прогласяването на незаконосъобразността на посочените по-горе мерки отне значителен ресурс и време и на българския съд.

С предложенията се нарушава общ принцип на Общността възприет и от Закона за енергетиката, че разходите от преференциални цени за възобновяеми енергийни източници и комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия се прехвърлят върху крайните потребители на електрическа енергия.
Предлаганият механизъм за компенсиране на дефицита в НЕК ЕАД, е в противоречие с РЕШЕНИЕ НА НАДЗОРНИЯ ОРГАН НА ЕАСТ № 301/14/COL от 16 юли 2014 година за насоки относно държавната помощ за опазване на околната среда и за енергетика за периода 2014—2020 г. и ДИРЕКТИВА 2009/29/ЕО (чл. 10, ал. 3).

2. Преминаване от фиксирана преференциална тарифа (и договори сключени по силата на закона) към индивидуални определени тарифи по договори. Това е най-тежката санкция, защото променя изцяло началните инвестиционни условия, съответно и принципа, по който сме инвестирали, договорите, които сме сключили, ще създаде хаос и корупция в сектора с необозрими размери. Предвидено е, на основата на одитните доклади на Агенция за държавна финансова инспекция (подчинена на министъра на финансите), за проектите, за които е констатирано съществено превишение на инвестиционните разходи (над 5% на сто), формиращи преференциалната цена над действителните разходи, свързани с изграждането на енергийния обект, Енергийният регулатор да бъде задължен да определи нова индивидуална цена. Текстовете предвиждат анализ само на първоначалната инвестиция (CAPEX), без да се отчита влиянието на оперативните разходи (OPEX) върху възвръщаемостта, на загубите от ограничения на производството поради  недостатъчния капацитет на преносната мрежа да пренесе енергията на ВЕИ централите, както и значителните разходи за балансиране. Търси се заобикаляне на отразяването като разходи на инвеститорите на отнетите  от нас средства с незаконосъобразни такси и не отчитането им при изчисляване на възвръщаемостта на проекта. Както знаете, на фотоволтаичните и ветроенергийните производители и в момента  са наложени различни нови разходи, които изобщо не са били включени и предвидени в първоначалния модел на КЕВР при определянето на преференциалната тарифа - такса достъп, балансиращи разходи, ограничение на часовете до които произведената от нас енергия се изкупува по преференциална цена, сега и новата такса от 5%. Текстовете предвиждат определената нова индивидуална цена от КЕВР да доведе до връщане на пари към НЕК ЕАД като разлика от преференциалната цена и новата индивидуална цена за целия период на функционирането на централата.
Променя се, възприетата от България схема за подпомагане на производството на електрическа енергия от възобновяеми източници по Директива 2009/28/ЕО, чрез задължително изкупуване на цялото произведено количество по преференциална цена за съответно 12, 15 или 20 години, определена от КЕВР.

3. Нов начин на определяне на часовете, до които произведената от нас електроенергия ще се изкупува по преференциална цена. Предвижда се, въвеждането на понятието „нетно специфично производство на електрическа енергия“, което е различно в зависимост от проекта, което за фотоволтаичните централи е 10-15% по-ниско от специфичното производство (което се използваше до момента).

Това е критерий, който се въвежда като понятие за първи път с обявените промени на ЗЕВИ, като се дава възможност КЕВР да определи количеството електроенергия от ВЕИ за изкупуване по преференциална цена за всяко едно от влезлите в сила вече решения.

4. Нова цена, по която ще изкупува произведената енергия над определените часове. Предвижда се, цената, по която да се плаща енергията над новоопределените часове да бъде вече не по цена на НЕК (125 лв/МВч), а по цена на „излишък“ на балансираща енергия определена от ЕСО (4-10 лв/МВч).
Предлаганите промени са в противоречие на Директива 2009/28/ЕО, Директива 2009/72/ЕО, Договора за функциониране на Европейския съюз, Конституцията на Република България, решения на Конституционния съд на Република България, Закона за държавните помощи и др.

В публикуваните, на 5.11.2013 г., от Европейската комисия „Насоки за държавна намеса в електроенергийния сектор“ специално се препоръчва, че: „Правителствата трябва да избягват необявени или влизащи в сила със задна дата промени в схемите за подпомагане. Трябва да се вземат предвид законните очаквания на инвеститорите за възвръщаемост от направените вложения.“ Предложенията за промени в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници, представляват именно ретроактивна промяна на условията на инвеститорите във ВЕИ. А отнемането на доход от едни търговски участници на енергийния пазар в полза на друг търговски участник (НЕК ЕАД) противоречи на всички принципи на пазарната икономика и правилата за защита на конкуренцията.
Пренебрегват се и препоръките от доклада на Европейската банка за възстановяване и развитие, от пролетта на 2014г., която понижи инвестиционния рейтинг на България заради действия на предходното българско правителство ограничаващи производителите от ВЕИ.

Преките инвестиции във ВЕИ сектора са над 4,5 млд. евро, от които 2 млд. евро преки чуждестранни инвестиции и около 2,5 млд. евро са финансирани от българските банки. Ние сме най-големия изцяло частен инвестиционен сектор в българската икономика след 1989 г. Застрашаването на жизнеспособността на финансираните ВЕИ проекти, ще има тежки последици за финансовота стабилност на държавата. Крехкото доверие в предвидимостта на бизнес средата ще бъде разрушена и България отново ще бъде изолирана от инвестиционната общност. Инвеститорите сме поставени в ситуация на липса на диалог, прозрачност при вземане и обсъждане на решения, които засягат вече реализирани големи инвестиционни проекти.
                
                
Асоциация на производителите на екологична енергия

                Асоциация „Хидроенергия“

Българска Ветроенергийна Асоциация

                Българска фотоволтаична асоциация

Национален съюз на независимите енергопроизводители „Екоенергия“

                Съюз на производителите на екологична енергия

                
 Гр. София
07.07.2015                   

#ВЕИ #инвеститори #писмо #такса #КЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »