КНСБ: Отпускът по семейни причини да е право по закон

КНСБ: Отпускът по семейни причини да е право по закон
КНСБ настоява право на всяка майка на две деца до 18-годишна възраст и на всяка майка на три деца до 18-годишна възраст да има съответно още 2 и 4 дни платен отпуск освен сегашните 10 дни. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правото на до 4 дни годишен отпуск по семейни причини да бъде регламентирано с промени в Кодекса на труда, предлагат от КНСБ.

Идеята е отпускът да може да се ползва при режим на уведомяване поне един ден предварително, а ако нуждата е спешнаq дори и да може инцидентно да се уведоми работодателят.

Синдикалистите предлагат да ползват до 2 дни последователно, а при съгласие на работодателя – до 4 дни, като отпускът трябва да отговаря на определени условия, свързани със съчетаването на трудовия и семейния живот.

От КНСБ настояват да се увеличи периодът от време, в който се плаща парично обезщетение за гледане на болен член на семейството над 18-годишна възраст.

Сега се плащат до 10 дни годишно, а искането е право на всяка майка на две деца до 18-годишна възраст и на всяка майка на три деца до 18-годишна възраст да има съответно още 2 и 4 дни платен отпуск.

КНСБ искат по предложение на работника или служителя чрез допълнително споразумение към трудовия му договор да може да се уговори правото да отсъства от работа през определени часове на работния ден в рамките на работната седмица или месеца, които да се компенсират с работа в други дни и часове.

Идеята е веднага след Великден предложенията в Кодекса да се коментират с работодателите и ако се постигне съгласие, те да бъдат прикрепени към вече обсъждания в Националния съвет за тристранно сътрудничество законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда.

От КНСБ ще предложат на Министерството на финансите да се възобнови дебатът за семейното подоходно облагане, както и да се помисли за данъчни стимули за работодателите, които изграждат социална инфраструктура и които предоставят на служителите си социални пакети.

#КНСБ #отпуск #семейни причини #Кодекс на труда #майки #семейство #трудов договор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"