82 млн. лева са загубите за земеделието от руското ембарго

82 млн. лева са загубите за земеделието от руското ембарго
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Загубите за българското земеделие от руското ембарго са 82 милиона лева. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева в предаването „Неделя 150“ по БНР.

Най-засегнат е млечният сектор - 44 млн. лв, следват плодовете и зеленчуците – 22 млн. лв, и останалите - в сектора на месата и преработката.

"За тази една година от въвеждането на руското ембарго до края на юни преките сделки, които щяхме да имаме, ако не беше това руско ембарго, е на стойност не повече от 10 милиона евро. Най-доброто решение е тези санкции да отпаднат", заяви Танева.

Тя заяви, че на 7-ми септември се свиква специален съвет на министрите на земеделието само на тема мляко и мерки за подкрепа.

"Надяваме се искането, което имаме още от декември, да бъде по някакъв начин удовлетворено, за да компенсираме доходите", каза министърът.

Танева коментира също и протестите на земеделците от петък. Според нея вероятно е имало по-приемлив вариант за всички страни за въвеждане на мерки за контрол върху риска от контрабандата на гориво.

#земеделие #руско ембарго

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"