Стотици вярващи взеха участие в литийното шествие в Бачковския манастир

Стотици вярващи взеха участие в литийното шествие в Бачковския манастир
Стотици вярващи от цялата страна се стекоха в Бачковския манастир, за да се включат във втория ден на Великден в традиционното литийно шествие. Снимка: bnr.bg
A A+ A++ A

Стотици вярващи от цялата страна се стекоха в Бачковския манастир, за да се включат във втория ден на Великден в традиционното литийно шествие - един от най-старите църковни ритуали у нас.

Тази година шествието не беше предвождано от Чудотворната икона на Света Богородица, а от нейно копие, тъй като светинята се реставрира и работата по нея още не е приключила, предаде БНР.

С молитва и песнопения шествието потегли от Светата Обител. Вярващи понесоха на ръце иконата на Божията майка.

Вечерта участниците в шествието ще се върнат в Светата обител от местността Клувията, където, според поверието, иконата на Божията майка е била открита високо в скалите от две пастирчета.

Шествието се провежда по традиция на вторият ден от Великден, известен като „разтурни" или "разметан" понеделник. Денят е свързан с обичая „размятване на яйца" за предпазване от градушка и за плодородие.

Седмицата, която започва от днес, се нарича Томина неделя. Дните се свързват с първите появи на Христос сред учениците му.

Когато мълвата за изчезването на тялото на Христос се разпространила, само апостол Тома не повярвал.

На осмия ден след възкръсването си сам Исус му се явил и го накарал да се убеди в истината. Оттогава остава израза „Тома неверни".

#литийно шествие #Бачковски манастир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино