Митрополит Йосиф: Синодът бие самара, за да се сеща магарето

Митрополит Йосиф: Синодът бие самара, за да се сеща магарето
A A+ A++ A

Св. Синод не нарежда, а апелира към отговорните власти в държавата ни и в Европейския дом да си вършат работата, пише митрополитът за САЩ, Канада и Австралия Йосиф по предизвикалата дискусия в обществото позиция на ръководството на БПЦ за бежанците.

Обръщението на Синода се гледа само от едната страна, сочи той в публикация, озаглавена "Потъва ли корабът на Православието у нас?".

"Той знаеше, че засяга въпроси, които не са от негова компетенция. Но бие самара, за да се сеща този под него, какво е длъжен да свърши", обяснява за обсъждания документ дядо Йосиф и задава въпроси: "Не казва ли истината, че преди четири години великите сили трябваше да  сторят това, за което се стараят да се договорят сега, за да намерят изход от кризата?! Нима никой не знае или не е чул, че се говори и пише за „религиозно прочистване” на територии от християнството?"

Както целият свят в устрема си да влезе в синхрон с правилата на глобализацията преживява разни кризи, така и ние – православните българи по света и у нас – не правим изключение. Това важи и за върховното ръководство на БПЦ – Св. Синод, който редовно е предизвикван да огласява становищата си, дори и по въпроси, по които не сме специалисти", продължава митрополитът.

"Видно е, че и ние – синодните старци – понякога грешим в решенията си, макар да пеем тропара на Петдесетница преди всяка сесия и се молим Христос Бог наш да изпрати Светия Дух и на нас", пише дядо Йосиф и моли за прошка:

"Аз персонално моля за прошка относно решенията ни, които подлежат на целенасочена критика! Милост обаче не забелязвам от страна на критиката особено в пресата, църковна и светска. Сигурно ще сгреша, ако кажа, че приятели са ни всички, които ни критикуват, понеже ни обичат. Че то не бяха едно или две неща, заради които търпяхме и търпим обвинения. Това е всекидневие вече четвърт век.

Обвиняват ни, пък не ни арестуват, осъждат ни, пък ни държат на свобода, даваме оставката си, но не я приемат", отбелязва митрополитът.

По думите му обръщението заслужава и друг коментар. "Св. Синод е длъжен да мисли за защитата на нашата вяра, както и за православния ни начин на живот. Той не е против толерантността на православния българин, а я поддържа жива и готова отново да можем да я покажем особено към хората в беда и нужда. Това са неща, които имаме правото да ги изразим, и считаме, че не са вредни за членството ни в Европа и НАТО", сочи той.

"В случая Св. Синод се съобрази с категориите и на историята, което означава, че той „промисля” и последствията от станалите събития и как те биха се отразили дългосрочно на паството ни. Да, наистина всеки има право на мнение. Но аз също имам правото да не се съглася с твоето мнение, досточтими читателю. Защото, ако Св. Синод си беше свършил работата, основавайки се само на светата Библия, което трябваше и да направи, за да не бъдем обвинявани като антицърковни, критиката пак щеше да бъде активна, че не сме патриоти, че не милеем за правата ни бащина вяра, че не ни интересува спасението на душата.

Изрично е казано в обръщението, че БПЦ изпитва състрадание и призовава към солидарност със страдащите хора. Гарантирам, че ако надеждите в извънредното обръщение не се сбъднат занапред, БПЦ ще докаже на дело всичките тези цитирани от пресата извадки от светата Библия, употребени от писателите им така уместно, все едно всяка неделя са на света литургия в храма", уверява митрополит Йосиф.

"И понеже се говори публично, че БПЦ не прави нищо, нека се похвалим, защото ние в задокеанската ни епархия предадохме наскоро чек за 15 хиляди щатски долара на Антиохийския патриарх Йоан за бедстващите в Сирия и диоцеза му. Както и над 20 хиляди щатски долара сме събрали от епархията ни за отец Иван от Нови хан и в момента сме в акция да подпомогнем издръжката на отоплението през настъпващата зима.

Наскоро шестата асамблея на каноничните православни епископи в САЩ прие в заключителния си документ българското предложение на Преосвещения Драговитийски епископ Даниил за издръжката на бежанците от Сирия и Близкия Изток в този момент на преселение, за което получихме похвала от братята и сестрите в Христа на Антиохийската архиепископия в Северна Америка", дава пример от живота на задокеанската епархия дядо Йосиф.

"Ние не искахме да се поменава това, защото вярваме в  думите на св. Василий Велики, че „може да  дадеш, без да обичаш, но не може да обичаш и да не дадеш!” Все пак ви го споделяме, защото обичаме и тези, които ни ненавиждат!", добавя митрополитът.

Накрая в писмото си митрополитът за САЩ, Канада и Австралия Йосиф цитира стареца Порфирий Байрактар, който има много почитатели в България: „Нека съчувстваме на Църквата. Да я обичаме пламенно. Не бива да приемаме нейните представители да бъдат критикувани и обвинявани. Вярно, ние монасите сме възпитани в православен дух на смирение, нестяжание, целомъдрие, светост и мълчание, без конфликти, без диспути, без осъждане или порицание. Не бива да оказваме доверие на ония, които обвиняват клириците. Дори да сме видели със собствените си очи свещеното лице да върши нещо, за което следва да го обвиним отрицателно, ние не трябва дори да вярваме на това, нито да мислим за него, нито дори да говорим за това с другите. Същото трябва да бъде и с миряните в Църквата, както и за всеки човек. Ние всички сме Църквата".

Източник: Двери

#Св. Синод

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници