„Титаник 3D“ събра 88 млн. долара през уикенда

„Титаник 3D“ събра 88 млн. долара през уикенда
От тези 88 млн. долара 58 млн. бяха събрани само в Китай. Снимка: telegraph.co.uk
A A+ A++ A

Лидер на световния боксофис стана „Титаник 3D“, заработил през уикенда 88,2 милиона щатски долара.

Огромната част от тази сума идва от продажбите на билети в Китай, където са събрани 58 милиона, предаде РИА „Новости“, цитирана от БГНЕС.

Това е национален рекорд за доходи през първи уикенд. Предишният рекорд бе на „Трансформърс 3“, в чиято китайска касичка през първия уикенд влязоха 55 милиона долара.

Китай е определян като най-бързоразвиващия се кинопазар на планетата. Експерти предричат, че към 2015 година тази страна ще изпревари САЩ, където обемът на филмовия пазар е приблизително 10 милиарда долара годишно.

Общата сума на триизмерния „Титаник“ е вече 191 милиона долара, което надвишава разходите по обработката и преобразуването повече от 10 пъти. А ако се съберат доходите от двете версии (първата е от 1997–1998 г.), се получават над 2 милиарда долара.

Преди това най-успешното конвертиране на съществуващ филм в 3D бе „Цар Лъв“ (The Lion King, 1994) с музиката на Елтън Джон. Филмът събра общо 178 милиона долара.

На второ място в световната класация е „Морски бой“ (The Battleship), който за почивните дни обезпечи на студиото 58 милиона долара, при това той не е излизал още нито в САЩ, нито в Китай.

В боксофиса на САЩ първенец продължава да е „Игрите на глада“, вече събрал в световните киносалони повече от 500 милиона долара. 21,5 милиона влязоха от касите на кината в САЩ през последните два почивни дни.

#„Игрите на глада“ #Елтън Джон #САЩ #Китай #боксофис #„Титаник“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Акценти

Инбет Казино