12-етажен блок в Русе под опасен наклон

12-етажен блок в Русе под опасен наклон
Живеещите в блока са стигнали дори до Комисията по политиката при бедствия и аварии към НС. Оттам им казали, че трябва да си купят нови апартаменти. Снимка: btvnews.bg
A A+ A++ A

12-етажен блок в Русе опасно се е наклонил и разликата между първия и последния етаж е почти един метър.

В момента се правят проучвания за причините за слягането на сградата, предаде bTV.

Според експертиза от 1992 година причината е спукан водопровод. Слягането на блока обаче е започнало още от 1977 година след земетресението във Вранча.

Живеещите в блока са стигнали дори до Комисията по политиката при бедствия и аварии към НС. Оттам им казали, че трябва да си купят нови апартаменти.

Хората обясниха, че са възрастни, нямат пари и сравнявниха ситуацията с тази в село Бисер, където бедстващите получиха помощ, за да възстановят къщите си.

„Това не е единственият блок тук с конструктивни деформации“, заяви Спасимир Димитров, директор на Дирекция „Управление на обществения ред и сугирност“.

„Миналата година общината възложи обследване на целия този район, за да се види дали има обща причина. Установихме, че няма подземни води, но блоковете са изпълнявани във време, когато почвите в град Русе не са били добре изследвани. Тоест в конструкциите на тези сгради няма противопропадащи елементи“, каза Димитров.

По думите му дали този блок е опасен, трябва да каже инженер конструктор. Докато това стане, хората използват подръчни средства, за да направят живота си по-поносим.

#Русе #блок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници