Двойно повече време за ин витро с държавни пари

Двойно повече време за ин витро с държавни пари
Държавата отпуска средства за до три опита за ин витро оплождане на жени под 43-годишна възраст. Снимка: sxc.hu
A A+ A++ A

Жените, одобрени за изкуствено оплождане със средства от Фонда за асистирана репродукция, ще имат с шест месеца повече, за да извършат процедурата.

Така времето за сложната манипулация става  една година. Удължаването на срока е предвидено в промени в правилника на Фонда за асистирана репродукция, предаде „Дневник“.

„За поправката настояваме от миналата година, защото много българки, които са между втория и третия опит, се нуждаят от операция или хормонално лечение, преди отново да пристъпят към ин витрото. А за това е нужен по-дълъг период от време и шест месеца не стигат“, заяви пред „Труд“ Радина Велчева, член на обществения съвет към фонда и председател на управителния съвет на Фондация „Искам бебе“.

По думите й промяната ще облекчи близо половината от жените, които подават документи за ин витро с държавно финансиране.

Държавата отпуска средства за до три опита на жени под 43-годишна възраст. Фондът работи от 1 април 2009 година, а родените оттогава бебета са към 1500. Успеваемостта на ин витро опитите е около 25%.

От „Искам бебе“ ще настояват също да бъдат дадени по-големи правомощия на жените на 42 години, тъй като за тях това е последният шанс за ин витро процедури преди навършването на възрастта, след която държавата отказва помощ при изкуственото оплождане.

#ин витро #Радина Велчева #Фондация „Искам бебе“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници