Пенсионерските организации се обединяват

Пенсионерските организации се обединяват
Пенсионерските организации критикуват Сребърния фонд, казвайки, че се използва не по предназначение, а за покриване на грешките на правителството. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Всички пенсионерски организации в България ще бъдат обединени, обявиха на пресконференция представители на Съюз на пенсионерите 2004, Движение „Социална солидарност“, Българска асоциация на пенсионерите и пенсионерски организации към синдикатите.

Предвидено е новата организация да се казва Национален съвет на пенсионерите, но все още няма писмено потвърждение за създаването на организацията, предаде БГНЕС.

„Година преди изборите ние ще бъдем обединени, ще търсим реализацията на нашите желания. Обединени, ние сме една сила, с която всеки един би се съобразявал“, каза представителят на Българската асоциация на пенсионерите Димитър Кисимов.

От асоциацията се обявиха за незабавно размразяване на чл. 100 и преизчисляване на пенсиите спрямо осигурителния доход за миналата година, което да стане метод за изчисляване на пенсиите и занапред.

Бе направен и призив настоящето правителство да подаде оставка и да се създаде правителство от експерти. Критики понесе и Сребърният фонд, който ще е готов да изплаща пенсии през 2028 г.

По информация на Цветан Минков, председател на Съюза на пенсионерите 2004, 77% от пенсионерите в България вземат пенсии между 200 и 300 лв. при праг на бедността 236 лв.

Над 1 400 000 пенсионери живеят мизерно, допълни Минков. Той също критикува Сребърния фонд, казвайки, че се използва не по предназначение, а за покриване на грешките на правителството.

За създаването на закон за мястото и ролята на пенсионерите в обществото, даващи правото да участват в държавни комисии и структури и консултативни съвети, призова Сава Гърбузанов от Обединение „Съюз на пенсионерите в България“.

#Сава Гърбузанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници