МВФ сви наполовина прогнозния растеж на България

МВФ сви наполовина прогнозния растеж на България
Извадка от таблица на новия доклад за световната икономика на МВФ за региона на ЦИЕ.
A A+ A++ A

Международният валутен фонд рязко намали прогнозите си за ръста на българската икономика на фона на значително по-оптимистичните очаквания за растеж в региона на Централна и Източна Европа.

В новия брой на доклада „Световни икономически перспективи" (на английски език в PDF формат ТУК) прогнозата е, че през 2012 г. икономиката на България ще нарасне с 0,8%, което е значително под предишната прогноза за реален ръст ръст от 1,3%.

За „развиващите" се страни от Централна и Източна Европа МВФ очава ръст на БВП до 1,9% за 2012 г. и 2,9% за 2013 г., предаде АФП, цитирана от „Фокус".

В предишната си прогноза, публикувана през януари, МВФ предвиди ръст от 1,1% за икономиката в региона за тази година и 2,4% ръст за 2013 г.

МВФ обаче очаква Румъния и България да отбележат умерен растеж тази година - 1,5% за Румъния и 0,8% за България.

През 2013 г. ръстът ще се ускори на 3,0 за Румъния и 1,5% за България.

По данни на МВФ безработицата в България през тази година ще остане на миналогодишното ниво от 12,5%, но прогнозата за 2013 г. е за спад с 0,5 на сто до 12%.

Най-добри са прогнозните резултати за Полша, чиято икономика се очаква да бележи ръст от 2,6% през 2012 г. и 3,2% през 2013 г. Очакваният растеж за Турция пък е 2,3% за 2012 г. и 3,2% за 2013 г.

„В бликосрочен план перспективите в развиваща се Европа ще бъдат обвързани с развитията в сърцевината на еврозоната", заяви МВФ в редовния си доклад „Световни икономически перспективи".

Според Международния валутен фонд повечето негативни ефекти на забавянето през 2011 г. ще бъдат абсорбирани и растежът в търговията и производството през 2012 г. ще се повиши както в еврозоната, така и глобално.

Въпреки че МВФ очаква рецесията в Еврозоната да е по-умерена от прогнозираното, международната институция предупреждава за нови рискове, свързани с Испания.

МВФ заяви, че рецесията ще коства на Еврозоната спад с 0,3% в БВП през 2012 г., въпреки прогнозираните през януари 0,5%.

През 2013 г. икономиката в Еврозоната ще отбележи ръст от 0,9%, вместо по-ранните прогнози за 0,8%.

#МВФ #прогноза #икономика #растеж #Румъния #Централна и Източна Европа #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници