Европейците купуват най-малко нови коли от 1998 г. насам

Европейците купуват най-малко нови коли от 1998 г. насам
От големите пазари през март най-драстичен спад на търсенето отчитат в Италия (-26.7%), Франция (-23.2%) и Испания (-4.5%). Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Продажбите на нови автомобили в Европейския съюз през март достигнаха рекордно ниски стойности от 1998 г. насам, съобщиха от Асоциацията на автомобилните производители в Европа (АСЕА).

През третия месец на годината спадът в търсенето е 7%, като са купени 1 453 407 коли, предаде „Дневник“.

От големите пазари през март най-драстичен спад на търсенето отчитат в Италия (-26.7%), Франция (-23.2%) и Испания (-4.5%). В Германия и Великобритания имат поводи за оптимизъм, тъй като сделките са нараснали със съответно 3,4 и 1,8 на сто.

Двете страни отчитат макар и минимален ръст и за тримесечието, като той е (+1.3%) за Германия и +0.9% за Великобритания.

Въпреки че официални данни за пазара на нови коли в България не се дават от октомври 2011 г., в статистиката на АСЕА страната присъства с намалено с 6,6% потребление за март, формирано от 1483 продажби. За тримесечието все още сме на плюс, като ръстът е 12,5%, а продадените коли са 4452.

Асоциацията на автомобилните производители в България спря да дава данни за българския пазар заради некоректното отчитане от страна на дилърите на сделките по „реекспорт“ - купените в България, но изнесени за други страни от ЕС автомобили.

Тъй като АСЕА, чието седалище е в Белгия, не е получила данните от Асоциацията на автомобилните производители, информацията вероятно е предоставена от самите производители и обобщена от чиновниците на АСЕА.

#ЕС #нови автомобили #АСЕА #Италия #Франция #Испания #Германия #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници