Продадоха шифровъчна машина ''Енигма'' за 365 млн. долара

Продадоха шифровъчна машина ''Енигма'' за 365 млн. долара
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Рядък екземпляр германска шифровъчна машина "Енигма" бе продадена за 365 000 долара на търг в Ню Йорк, съобщи аукционната къща Bonhams.

Това е рекордно висока цена за този тип машини, от които са били произведени около 1500 броя. Според аукционната къща, днес са запазени около 120 такива машини в света. Продаденият екземпляр е в отлично работно състояние. Машината представлява четири роторна модификация, която е била в производство в периода 1943-1945 г. и е използвана от корабите на германския флот.

"Енигма" е тип преносима шифровъчна машина, използвана за шифриране и дешифриране на секретни съобщения през 20-те години на XX век. Първоначално е използвана за търговски цели, както и във военните и държавни служби и учреждения на много страни, но най-широко разпространение получава в Националсоциалистическа Германия по време на Втората световна война. Затова под "Енигма" най-често се разбира немският военен модел "Енигма на Вермахта" (Wehrmacht Enigma). За изобретател на „Енигма“ се счита немският електроинженер д-р Артур Шербиус (1878–1929 г.), който на 23 февруари 1918 г. получава първи патент за нея.

Изобретението беше е и в основата на историята в хитовия британски филм ''Игра на кодове''.

#машина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници