Хамбургерите, бекона, наденицата - в черен списък като причинители на рак

Хамбургерите, бекона, наденицата - в черен списък като причинители на рак
A A+ A++ A

Световната здравна организация вдига забранителен знак пред някои от най-харесваните вкусотии - хамбургерите, бекона, наденицата. Причината е, че заедно с други обработени по сходен способ меса са доказано канцерогенни.

Те са толкова опасни като причинители на рак, колкото цигарите, азбеста, арсена и алкохола, пише "Дейли мейл".

Предстои издаването на "енциклопедия на канцерогените", в която подробно ще бъдат описани рисковете и механизмите, по които тези храни застрашават здравето.

Ще бъде включено и прясното червено месо, макар и по-слабо застрашаващо от рак.

Производителите и търговците занапред ще трябва да поставят предупредителни надписи на опаковките, както това сега се прави върху цигарените кутии.

Сред вредните технологии са опушването, консервирането и осоляването на колбасите, за да се повиши трайността им. Вредни са и оцветителите, които придават на преработеното месо червен цвят. 

Според проучването на Международната агенция за изследвания на рака към СЗО има убедителни доказателства, че консумацията на преработено месо дори в малки количества повишава риска от смъртоносната болест. Особено силна е връзката с рака на дебелото черво, който убива милиони всяка година.

#СЗО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници