Литва кани бежанци, но кандидати няма заради забраната на фереджето

Литва кани бежанци, но кандидати няма заради забраната на фереджето
A A+ A++ A

Литва отваря широко вратите си за бежанци, за разлика от по-богатите страни в Западна и Северна Европа, но кандидатите за убежище са малцина, предаде Ройтерс.

Представител на правителството във Вилнюс съобщи, че страната е готова да приеме 1105 души по предложената от Еврокомисията схема за разселване, но в Италия и в Гърция няма бежанци, които да искат да се установят в Литва.

Според правителствения източник обяснението е, че те изглежда са осведомени за щедрите социални осигуровки, които се предлагат в Швеция, Германия, Франция и Великобритания.

По-рано тази година в Литва се разпали дискусия за фереджето и страната понесе критики, че докато се подготвя за пристигането на бежанците, се съсредоточава върху забраната на забрадки за лице, а не върху плановете за интеграция.

Според първоначалните планове в Литва трябваше да дойдат 325 бежанци от Сирия и Еритрея), за които постигна съгласие с Европейската комисия. Реториката на длъжностните лица - сякащ се подготвят за война, а не за социална интеграция на новодошлите- спря тези планове.

"Служители, изпратени от Литва, ще участват активно в процеса по подбор на бежанеците. Основната им цел е да гарантират, че хората, които приемем, не представляват заплаха за националната или вътрешната сигурност" - заяви през август министърът на вътрешните работи Саулиус Сквернелис.

Той увери, че на бежанците ще бъде обърнато специално внимание в приемателния център в Рукла. Но въпросът за новодошлите бе обсъден единствено в контекста на обществения ред и сигурност в Литва. 

Идеята за пълна забрана на мюсюлмански забрадки на обществени места влезе като предложение от председателя на Националната комисия по сигурност и отбрана.

В крайна сметка никога не знаеш "кой се крие зад фереджето - може да е терорист, мъж или друг човек, когото не желаем" - обясни Артурас Паулаускас, който каза, че е взел този модел от Франция.

Ние сме готови в най-добрия случай за война с фереджето, но за съжаление не и за реална интеграция, констатираха противници на строгите мерки.

#Литва #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино