Вдигат заплатите на учителите със 70 лева от 1 октомври

Вдигат заплатите на учителите със 70 лева от 1 октомври
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Минималната работна заплата на учителите в средното образование ще се увеличи с 12,6% от 1 октомври 2015 г. Това заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

По думите и образованието се превръща в приоритет за управляващите, за което говорят отпуснатите средства в Бюджет 2016 г. 

Такева уточни, че минималната работна заплата в момента е 530 лева. Такава заплата получават младите специалисти, които току-що са завършили университета и започват работа като учители. Тяхното възнаграждение ще се вдигне с около 70 лева и ще стане 600 лева, каза Такева.

Тя подчерта, че повишаването на заплатата ще стане от 1 октомври и няма да има увеличение от 1 януари 2016 г.

„Безспорно е, че минималната работна заплата е малка. Това го знаем всички. Революционна промяна и по-високи заплати може да се очаква, когато имаме по-висок ръст на икономиката“, заяви Такева, цитирана от БГНЕС.

На среща днес, на която присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и председателят на КНСБ Пламен Димитров е станало ясно, че от 1 октомври се отпускат допълнително 20 милиона лева за заплати в образованието. Решението за отпускането им ще стане факт на утрешното заседание на Министерски съвет. Те са обезпечени от Бюджет 2016 г.

#заплати #учители #вдигат #Янка Такева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »