Вселенският патриарх ще оглави с патриарх Неофит литургията на Архангеловден

Вселенският патриарх ще оглави с патриарх Неофит литургията на Архангеловден
A A+ A++ A

Цариградският Вселенски патриарх Вартоломей ще пристигне в София в 9 ч. сутринта на 7 ноември. Той ще пътува не с чартърен полет, както беше предвидено по-рано, а с редовните турски авиолинии, съобщиха от синодалната канцелария.

Негово Светейшество навсякъде по време на посещението си у нас ще бъде придружаван от трима български митрополити: Видинския Дометиан, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф и Русенския Наум. На всички важни срещи високият гост ще бъде придружаван от Негово Светейшество патриарх Неофит.

Първият храм, който патриарх Вартоломей ще посети в София на 7 ноември е руската църква „Св. Николай“, където ще се поклони на гроба на архиепископ Серафим Соболев, който през 20-те години на ХХ в. е бил преподавател в Богословската школа на остров Халки, намираща се в юрисдикцията на Цариградската патриаршия.

На празничния 8 ноември, Архангеловден, от 9,30 ч. патриарсите Вартоломей и Неофит ще оглавят съборната св. Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

По-късно, от 12,30 ч., в салона на гранд хотел „София“ Вселенският патриарх ще се срещне с деца на загинали служители от системата на МВР. Кадрите с двамата патриарси ще бъдат включени в традиционния клип за подкрепа на децата, останали без бащи.

На 9 ноември високият гост ще получи две отличия на български институции. От 10 ч. на патриарх Вартоломей ще бъде връчено почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на БАН. След това в Голямата зала на БАН гостът ще прочете доклад на тема: „Климатичните промени и влиянието им върху световната и регионалната политика”.

От 15 ч. президентът Росен Плевнелиев ще връчи на патриарх Вартоломей най-високото отличие на страната - орден „Стара планина“ – първа степен. Преди официалната церемония ще се проведе среща разговор между патриарх Вартоломей и президента Плевнелиев.

Същия следобед Негово Светейшество патриарх Неофит и синодалните митрополити ще приемат в синодната палата високия гост и придружаващата го делегация. Там ще се проведат официалните разговори между представителите на Вселенска патриаршия и БПЦ.

От 18 до 19 ч. в зала „София“ на гранд хотел „София“ Вселенският патриарх Вартоломей ще се срещне с представители на български и чуждестранни медии.

За 10 ноември е планирана среща на високия гост с министър-председателя Бойко Борисов. Веднага след това патриарх Вартоломей ще отпътува за Троянския манастир.

Там той ще бъде посрещнат от игумена Велички епископ Сионий. През тричасовия престой на госта в манастира ще бъде извършено възпоминание при гроба на патриарх Максим и ще бъде даден обяд в чест на високия гост.

Още същата вечер Вселенският патриарх ще напусне страната.

По време на визитата си в България патриарх Вартоломей ще е гост на официални вечери в негова чест в турското и гръцкото посолство, както и на Симеон Сакскобургготски в двореца „Врана“.

Заради посещението на високия църковен гост са въведени промени и ограничения за престоя и паркирането на коли в различни части на столицата, както и в района на град хотел „София“, където ще бъде настанен патриарх Вартоломей и придружаващите го лица.

 

#Вселенският патриарх

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници