Световната банка препоръчва по-малко съдии

Световната банка препоръчва по-малко съдии
A A+ A++ A

Пенсиониране на част от съдиите препоръчва в доклад Световната банка - тези, които работят по-малко от колегите си, да се оттеглят или да отидат в администрацията.

Институцията публикува доклад за финансирането и натовареността на българските съдии от 2008 до 2014 г., който бе представен от правосъдния министър Христо Иванов пред депутатите в правната комисия.

Изследването показва, че за разлика от другите страни, членки на Съвета на Европа, у нас броят на съдиите непрекъснато расте - през 2006 г. на 100 000 жители те са били 23,7, което тогава е било близо до средното за Европа - 20,3 на 100 000 души.

Само четири държави харчат повече от България за съдебната система по отношение на БВП на глава от населението (Босна, Черна гора, Сърбия и Обединеното Кралство-Северна Ирландия).

Докладът на Световната банка за функционирането на съдебната система у нас от 2008-а до 2014 година е публикуван на сайта на Министерството на правосъдието, а резюмето му беше разпечатано и предоставено на депутатите от правната комисия, докато обсъждаха бюджета на съдебната власт.

Световната банка препоръчва кадровият орган на Темида и министерствата на правосъдието и финансите да постигнат споразумение за средносрочна стратегия за финансиране на съдебната власт:

"Такова споразумение може да се основава на план за преструктуриране на съдебната система, който води до по-ефективна система на съдилищата с по-справедливо разпределение на работната натовареност (чрез пренасочване на съдии, консолидиране на съдилища и свиването на съдебни и щатни длъжности, когато това е необходимо), които могат да бъдат изцяло финансирани, без да се прибягва всяка година до дебати и несигурност, свързана с допълнителните бюджетни искания", е записано в документа.

В доклада се посочва още, че България получава "голяма по мащаб" помощ за укрепване на върховенството на закона от Европейския съюз и други международни организации.

 

#Световната банка #съдии #Христо Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Акценти

Инбет Казино