Учени: Отказът от ''Фейсбук'' прави хората по-щастливи

Учени: Отказът от ''Фейсбук'' прави хората по-щастливи
A A+ A++ A

Може ли отказът от Facebook да ни направи по-щастливи? Очевидно да.

Екип от Института за изследване на щастието в Копенхаген е наел 1095 потребители на ''Фейсбук'', за да проучи въздействието на социалната мрежа върху усещането за щастие, пише Quarz.

Най-напред, изследователите са анализирали обичайното поведение на доброволците във ''Фейсбук'' и са установили, че за 94 процента посещението на мрежата е част от всекидневните им дейности. След това участниците са били разделени на две групи – едната е имала достъп до ''Фейсбук'' и е използвала социалната мрежа по обичайния начин, а другата е била накарана да се откаже от нея. 

След само една седмица участниците от групата, принудена да се откаже от ''Фейсбук'' са съобщили, че се чувстват по-удовлетворени от живота си. Изследователите са установили, че 88 на сто от „напусналите“ са се чувствали „щастливи“ в сравнение с 81 процента от използващите социалната мрежа. 

Отказалите се от Facebook са се наслаждавали повече на живота, ядосвали са се по-малко и са се чувствали по-ентусиазирани. Тази група е отбелязала и увеличение в социалната си активност и удовлетворение от социалния си живот. При доброволците, които все още активно са използвали социалната мрежа е установена 55 процента по-голяма вероятност да се чувстват стресирани. Учените предполагат, че тъй като ''Фейсбук'' показва най-доброто в живота на потребителите, хората се фокусират върху това, което другите имат и така се чувстват по-малко щастливи при редовно използване на уебстраницата. 

Резултатите са базирани на отговорите на участниците в проучването. Изследователите са открили връзка между щастието и отказа от Facebook, но се надяват да проучат допълнително, дали положителните чувства, изпитани от участниците след отказа от социалната мрежа биха продължили повече от една седмица. 

#Фейсбук #социална мрежа #учени #изследователи #потребители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино