Ускоряват мирния процес в Сирия

Ускоряват мирния процес в Сирия
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Участниците в срещата във Виена се съгласиха, че трябва да се ускорят усилията по слагане край на конфликта в Сирия със започване на преговори между правителството и опозицията на 1 януари, изготвяне на нова конституция до 6 месеца и произвеждане на свободни и честни избори до 18 месеца, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс.

Кери добави, че петте страни, постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, са се договорили да се приеме резолюция с призив за прекратяване на огъня в Сирия. Все още обаче няма съгласие за кои воюващи в Сирия групировки да важи то. От това примирие със сигурност са изключени "Ислямска държава", "Джебхат ан нусра" и редица други терористични групи, заяви Кери, цитиран от ТАСС.

На този етап няма съгласие за бъдещето на сирийския президент Башар Асад, отбеляза Кери, цитиран от Франс прес.

"Все още имаме разногласия какво да се прави с Башар Асад", каза той.

Кери е бил информиран от посредници, че Асад възнамерява да участва в съдържателни преговори за политическо уреждане на сирийския конфликт, посочва Ройтерс.

Международният тероризъм трябва да бъде заличен от лицето на Земята, заяви Кери по повод атентатите в Париж. В знак на уважение към трагедията тази част от изказването си държавният секретар на САЩ направи на френски език, предаде БТА.

Кери поднесе съболезнованията и подкрепата си към френския народ.

"САЩ заедно с Франция и Европа ще се борят срещу терористите в Европа. Всички сме ужасени и дълбоко опечалени от извършените в Париж терористични нападения. Както каза президентът Обама, това бе нападение не само срещу парижани, а срещу цялото човечество. САЩ са готови да окажат на Франция цялата необходима помощ за залавянето на чудовищата, извършили тези престъпления", каза държавният секретар на САЩ.

#Сирия #мирен процес #Джон Кери #атентати #Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници