Мюсюлманите в България: Ще сигнализираме за радикално поведение

Мюсюлманите в България: Ще сигнализираме за радикално поведение
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Мюсюлманското изповедание в България е готово да съдейства на властите при прояви на „радикално поведение,“ заяви Ахмед Ахмедов, говорител на изповеданието пред БГНЕС.

На въпрос дали биха съдействали на държавата, ако забележат прояви на радикален ислям, той отговори: „Прояви на радикален ислям не, но прояви на радикално поведение – да. Ние многократно сме заявявали готовността от наша страна да съдействаме на службите в тази насока с оглед на това да бъде превантивно спряно подобно поведение сред нашите съграждани“.

Ахмедов подчерта, че „слава Богу българските мюсюлмани не са под никаква форма подведени под отговорност в тази насока и това слава на Бога, че нашата страна засега удържа в тази световна война“.

„Разбирате сами, че главната заплаха е отвън, но разбира се вътре в самата страна се водят различни превантивни кампании, които евентуално да разграничат подобно поведение и то да бъде парирано“, каза Ахмед Ахмедов.

Той използва случая да поднесе от името на българските мюсюлмани съболезнования към семействата на загиналите в кървавата трагедия в Париж, когато на 13 ноември при серия от терористични нападение загинаха 129 души, а стотици бяха ранени.

„Това е една човешка трагедия, която ние за пореден път осъждаме, тъй като за съжаление през последните години сме свидетели на чести подобни събития, терористични актове. Всяко едно посегателство към невинни човешки животи за нас е престъпление от много висок ранг – нещо, което нашата религия категорично забранява. Да не говорим за момента на самоубийството, чрез който се постигат тези резултати – той още повече е забранен от нашата религия“, заяви Ахмед Ахмедов.

Според него генезисът на тези събития се крие в острите политически конфронтации, на които сме свидетели в Близкия изток.

„Но под никаква форма не смятаме, че религията сама по себе си, като канон води до такова поведение, тъй като в самата религия не е заложено подобно поведение. Нещо повече – възвеличен е човешкият живот и неговата сакралност. Така че остро осъждаме събитията във Франция, остро осъждаме всяко терористично посегателство върху човешкия живот, независимо къде се случва то“, категоричен е говорителят на Мюсюлманското изповедание.


#Ахмед Ахмедов #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници