Nokia отчита 1.3 милиарда евро загуба за тримесечието

Nokia отчита 1.3 милиарда евро загуба за тримесечието
A A+ A++ A

Миналата седмица Nokia ни подготви за лошите новини по отношение на финансовите резултати на компанията, но днес станаха известни точните числа. За първите три месеца на годината компанията отчита оперативна загуба от 1,3 милиарда евро въпреки реализираните продажби за 7,4 милиарда евро. Нетната загуба е 590 милиона евро. Компанията е успяла да продаде 11,9 милиона смартфона, докато преди година броят им е бил 24,9 милиона, а през последното тримесечие на миналата година - 19,6 милиона.

Резкият спад се дължи на намаленото търсене на модели със Symbian, макар че то е било отчасти компенсирано с увеличените продажби на моделите с Windows Phone от серията Lumia. Преходният период за компанията, която преди година обяви, че ще се фокусира върху платформата на Microsoft, започна в края на миналата година с пускането в продажба на първите модели Lumia и ще продължи и в началото на тази година, докато компанията пуска продуктите на все повече пазари (в момента са 45, но в идните седмици ще бъдат добавени и нови) и добавя нови модели към серията. Наскоро Nokia заяви, че очаква негативни финансови резултати и през второто тримесечие.

Само подразделението за смартфони и услуги отчита загуба от 219 милиона евро, докато преди година е било на плюс със 729 милиона евро. Общият брой продадени телефони е 82,7 милиона при 108,5 милиона преди година. От тях 70,8 милиона са обикновени - тук спадът за година е 16%, а спрямо предното тримесечие - 2%. Средната продажна цена на смартфоните се е увеличила от 140 евро през последните три месеца на 2011 г. до 143 евро, а при обикновените телефони е нараснала от 32 до 40 евро. В географско отношение в почти всички региони се отчита спад на доставените устройства спрямо последното тримесечие на 2011 г., като единствено изключение прави Северна Америка, където увеличението е с 20% до 1,2 милиона броя.

http://press.nokia.com/2012/04/19/nokia-corporation-q1-2012-interim-report/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници