Парламентът гледа пакета с бюджетни закони

Парламентът гледа пакета с бюджетни закони
A A+ A++ A

Пакетът от бюджетните закони ще бъде разгледан на извъндерно заседание на парламента днес.

Текстовете, отнемащи социалните придобивки на полицаите и военните, са оттеглени. Въпреки че имаше редица предложения за тях от опозицията, бюджетната комисия реши да ги препрати към работната група, която изготвя реформата в силовите ведомства.

След като протестираха, и служителите на музеите, театрите и галериите получиха обещаните 10 млн. лева. От бюджетната комисия ги разпределиха между Министерството на културата и общините, за да може допълнителните средства да достигнат и до държавните, и до общинските структури.

Освен за заплати в сферата на културата, депутатите намериха два млн. лева за увеличение на възнагражденията в НОИ. Парите ще дойдат от осигуровки. По-голямата част от социалните плащания обаче останаха замразени.

Във финансовата рамка за 2016 г. е заложено увеличение на минималната работна заплата на 420 лева. Планиран е и нов дълг от над пет милиарда лева за погасяване на текущ заем, като общият дълг на страната не трябва да надвишава 26 милиарда и 600 милиона лева.

Заложеният дефицит е до две на сто от брутния вътрешен продукт. Малко над 2 процента пък е планираният ръст на икономиката през следващата година.

В понеделник депутатите от БСП Лява България и "Атака" напуснаха демонстративно заседанието на ресорната комисия, защото получиха текстовете с промените между първо и второ четене в последния момент. ДПС обаче успя да прокара свое предложение.

#бюджетните закони

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници