Джордж Лукас с престижна награда от центъра за изкуства ''Джон Кенеди'' (снимки)

Джордж Лукас с престижна награда от центъра за изкуства ''Джон Кенеди'' (снимки)
Снимки: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Създателят на популярната киносага "Междузвездни войни" - режисьорът Джордж Лукас - получи в неделя престижната награда на Центъра за приложни изкуства „Джон Кенеди”. Лауреати на наградите заедно с него станаха Рита Морено, Сисли Тайсън, Керъл Кинг и японският диригент Сейджи Одзава.

За връчването на наградата на Лукас помогна любимият герой от епопеята – астродроидът R2D2, който проектира холограмния образ на още една от звездите на култовата сагата - Кари Фишър, която играе принцеса Лея.

Преди церемонията по награждаването лауреатите бяха удостоени с аудиенция при президента на САЩ Барак Обама в Белия дом. Държавният глава намери топли думи за всеки от номинираните.

"Тази вечер ние почитаме петима майстори”, отбеляза президентът на САЩ. „Всеки един от тях е роден с нещо специално, нещо, което е споделил със страната и света Всеки от тях е намерил начин да обогати живота ни със своя труд. За всичките радости и удоволствия, за прозренията и разбирането, което ни донесоха през годините, ние искаме да им благодарим".

Лукас е автор не само на „Междузвездни войни”, а и на редица хитове, включително и сагата за археолога Индиана Джоунс ( изигран от Харисън Форд). Лукас е смятан за един от първите режисьори в американската киноиндустрия, който употребява цифровите технологии и успява да постигне поразителни за времето си визуални и звукови специални ефекти.

Самият Лукас заяви, че за него е чест да попадне през тази година в списъка с актьорите. На самото събитие държавният глава пристигна със закъснение, защото преди това той отправи послание от Белия дом към страната за борбата с тероризма.

Почетните награди на „Кенеди център” се връчват от 1978 година и са сочени като едни от най-високите професионални отличия за артисти.


#Джордж Лукас #Междузвездни войни #Индиана Джоунс #Харисън Форд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Акценти

Инбет Казино