Промените в конституцията събират мнозинство

Промените в конституцията събират мнозинство
A A+ A++ A

Внушително мнозинство по част от промените в конституцията може да отчете утрешното гласуване в парламента, прогнозира “24 часа”. 

Между 189 и 178 депутати са изразили подкрепа по ключовите текстове при минимум за приемането им 160. Това са параграфите, които АБВ отказва да подкрепи, уточнява изданието.

Повторение на “историческия компромис” от първото четене с рекордно мнозинство се очаква по разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии - съдийска и прокурорска, и по въвеждането на явно гласуване в тях.

На комисия вотът във ВСС остана таен, но тогава повечето ѝ членове вече се бяха разотишли от заседанието.

Най-шумно ще е в пленарната зала при гласуването по квотите в прокурорската колегия на ВСС, затова тя ще се гледа първа. В нея вече ще заседават 11 от 25-имата му членове, един от които е обвинител №1.

Борбата е за едната бройка - дали останалите 10 да се разпределят 5:5, както прие в четвъртък временната комисия по предложение на Кирил Цочев от АБВ. В този вариант във ВСС реално превес ще има прокурорската квота , защото прибавяйки гласа на главния прокурор, който председателства тази колегия, се получава 6:5.

В лансирания от ДСБ вариант тя трябва да набъбне от 11 на 12 членове за сметка на съдийската, в която остават 13 вместо 14. Тук влизат председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.

При това положение квотата в прокурорската колегия ще остане с 4-ма от обвинението, един следовател, главният прокурор и 6-има, излъчени от парламента.

Ако целият Реформаторски блок гласува против предложението на АБВ, то пак ще мине въпреки тях. Но се очаква, че СДС може да подкрепи варианта на АБВ.

ДСБ на Радан Кънев и “Атака” на Волен Сидеров може да се окажат в изолация

На председателски съвет при шефката на парламента Божидар Лукарски от СДС е потвърдил, че неговата партия е за консенсус, с който промените да минат. Реформаторите не са единни и Радан Кънев не изразява обща позиция, е бил един от изводите.

На Изпълнителен съвет на Реформаторския блок на “Раковски” 134 са били обсъдени промените в конституцията и работата на министрите.

Според Лукарски кабинетът е под напрежение заради правосъдния министър Христо Иванов. “Това, че Христо Иванов сам пали войни и клати стола си, е очевидно. Колкото и да не ми се иска да го кажа - това е факт. Има проблеми и конфликти, а не би следвало да се работи по този начин”, коментира Лукарски пред Канал 3.

 

 

 

#Промените в конституцията

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници